UBIJEN ZBOG PARANOJE "ŠKALJARACA"? Istraga o likvidaciji Ivana Labana (29) u Baru 2016. i dalje na mrtvoj tački

S.Đokić

14. 11. 2023. u 14:08

CRNOGORSKI istražitelji već sedam godina pokušavaju da rasvetle ubistvo Ivana Labana (29) iz Plava, likvidiranog poslednjeg oktobraskog dana 2016. u Baru. Smrtonosni hici ispaljeni su u njega dok se sa devojkom vraćao sa košarkaške utakmice između Mornara i Crvene zvezde u gradu pod Rumijom. Ni slutio nije da će tog dana poslednji put bodriti crveno-bele, čiji je bio strastveni navijač.

УБИЈЕН ЗБОГ ПАРАНОЈЕ ШКАЉАРАЦА? Истрага о ликвидацији Ивана Лабана (29) у Бару 2016. и даље на мртвој тачки

MUP Crne Gore

Naočigled oko 200 policijskih službenika, koji su obezbeđivali unutrašnjost i okruženje dvorane "Topolica", prilikom izlaska sa parkinga, egzekutori na motoru prišli su Labanovom automobilu i u njega ispalili više od 10 projektila. Njegova devojka prošla je bez povreda.

Ova likvidacija do danas nije rasvetljena, baš kao što nije utvrđen ni motiv zločina. U drugoj epizodi serijala "Sjenke" u produkciji crnogorske TV E rekonstruisan je zločin koji se dogodio 31. oktobra 2016. godine u Baru.

Crnogorski i regionalni mediji Labanovu smrt dovodili su u vezu i sa grupom nekada okupljenom oko Željka Ražnatovića Arkana. Ovaj mladić bio je sestrić Milovana Đukića, bivšeg pripadnika Ražnatovićeve specijalne jedinice "Arkanovi tigrovi". Međutim, operativna saznanja crnogorske policije, istražiteljima su ukazivala da se motiv ubistva možda krije u Labanovim potencijalnim vezama sa ovdašnjim kriminalcima. Iako je bio prijatelj sa Milošem Radonjićem, istaknutim članom "kavačkog klana", crnogorski istražitelji nisu imali saznanja da je Laban bio blizak sa pripadnicima tog klana ili da je radio za njih, pa se sumnjalo da je likvidiran zbog paranoje "škaljaraca".

- Meni nije poznato da je Ivan Laban imao neke bliske veze sa osobama iz nekog od tih klanova. Ali u tom periodu, pripadnici svih tih klanova smatrali su da im je neprijatelj svako ko nije bio blizak sa njima, ili ako nije hteo sa njima da bude u nekim poslovima - kaže Simeun Dacić, šef jedinice za suzbijanje opšteg kriminaliteta Odeljenja bezbednosti Bar.

Članovi porodice Labana prilikom saslušanja tvrdili su da Ivan nije bio u sukobu ni sa kim, odnosno da je čak bio omiljen u društvu. Ipak, na dan ubistva, Laban je bio okružen bezbednosno interesantnim osobama, a neka saznanja policije su govorila da je boravio u lokalima čiji su vlasnici bili članovi suprostavljene barske organizovane kriminalne grupe.

Prvo javno svedočenje za "Sjenke" osuđivanog Baranina, koji se prema evidencijama crnogorske policije vodi kao pripadnik "škaljarskog klana", otvorilo je nova pitanja i slučaj ubistva Labana vratilo na stupce crne hronike. Sudeći po onome što govori ovaj pripadnik OKG, Laban je ubijen samo zato što se mislilo da njegove česte posete Baru, u kojem je to vreme registrovan najjači ogranak "škaljarske" kriminalne grupe, imaju veze sa planiranjem nečije likvidacije.

- Neki operativni podaci govore da je jedan od članova ove OKG iz Bara posumnjao da je Laban došao da prati nekoga iz te ekipe, da eventualno organizuje ili bude član grupe koja bi možda pripremila likvidaciju nekoga od njih. Uz to, mislili su i ako nije sa njima da može da im napravi nešto loše. U to vreme, bukvalno su, bez nekog velikog razloga, ljudi gubili glavu - ispričao je Dacić.

Osuđivani pripadnik barskog ogranka škaljarskog klana, nakon što je prošle godine istražiteljima ispričao svoje tvrdnje o ovom ubistvu, javno je svedočio i za "Sjenke". On tvrdi da je likvidaciju Labana tražio J. Đ., brat stradalog L. Đ. Osuđivani Baranin ne krije da je i on sam, kako tvrdi, imao ulogu u ovom zločinu.

- Prvo smo ga locilari, kad je bio kod svog druga L. R., onda smo ga pratili. Zijad N. i Stefan J. su izvršili to ubistvo, a ja sam taj motor kupio od Admira N. - ispričao je višestruko osuđivani Baranin.

Pripadnik organizovane kriminalne grupe govorio je i o bekstvu egzekutora, ali i na koji način su uništili dokaze nakon egzekucije.

- Oni su pobegli putevima iza sportske dvorane. Stefan J. zna te puteve i tamo su kidali i bacili motor niz liticu. Motor se zapalio, ali nije izgoreo. Stefan M., Stefan J. i Zijad N. kidali su motor brusilicama. I onda sam ja, igrom slučaja, pošao kod Stefana M. i on mi je rekao "hoćeš li da dođeš da mi pomogneš", na što sam rekao da hoću i onda smo bacali delove motora u more - tvrdi osuđivani pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Iako se operativna saznanja crnogorskih istražitelja umnogome poklapaju sa tvrdnjama osuđivanog Baranina, to nije bilo dovoljno da se istraga pokrene sa mrtve tačke i krivci privedu pravdi. Za procesuiranje potencijalnih krivaca neophodni su materijalni dokazi.

Samo čvrsti dokazi

- Na osnovu onoga što mi trenutno imamo, a to su operativna saznanja, to ne može nikako biti dokaz u postupku. Ne može se na osnovu samo toga bilo ko procesuirati i kasnije da neko odgovara samo na osnovu operativnih saznanja policije. Moramo imati čvrste dokaze, jer je reč o teškom krivičnom delu - jasan je Dacić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)