UROŠA ODAO TELEFON: Zašto je majka branila oca zlostavljane devojčice za ovaj stravičan zločin

N. BIJELIĆ

30. 03. 2023. u 11:19

UROŠA Pašajlića (38), osumnjičenog da je u iznajmljenom stanu u Ulici Ružice Sokić 8 u beogradskom naselju Mirijevo držao zatočenu svoju osmogodišnju ćerku Lanu, policija je posle četiri dana skrivanja pronašla zahvaljujući analizi baznih stanica mobilne telefonije.

УРОША ОДАО ТЕЛЕФОН: Зашто је мајка бранила оца злостављане девојчице за овај стравичан злочин

Foto: Novosti/MUP

 On će uz krivičnu prijavu, kojom mu se na teret stavljaju nasilje u porodici i protivpravno lišenje slobode prema emotivnoj partnerki Ivani L., kao i zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete, danas biti priveden na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Pašajlić se, nakon što ga je za nasilje prijavila Ivana L., krio u kući svog prijatelja u Kornatskoj ulici na Karaburmi, gde je i uhapšen. Jedan komšija ispričao je da sa momkom, u čijem je stanu Uroš pronađen, nikad nisu imali problema, ali da su svi primetili "novi" auto marke "pežo", parkiran u njihovoj ulici, koji danima niko nije pomerao.

- Sumnjam da je taj momak i znao zbog čega je ovaj tu, ne verujem da bi krio monstruma - kaže komšija.

- Taj momak je navodno živeo u Nemačkoj, a ovo je kuća njegove majke. On živi povučeno, radi na kompjuterima, priča nekoliko jezika... Policija je došla, pokucala na vrata, i koliko sam video, uhapšeni je mirno izašao sa njima. Video sam njegovu sliku u novinama, ali ne mogu da kažem da sam ga prepoznao ili video pre hapšenja.

Od ponedeljka, kada je javnost saznala za slučaj "devojčice iz kade", stalno se pojavljuju nove informacije o osumnjičenom, ali i njegovom odnosu prema partnerki koja ga je posle dobijenih batina prijavila policiji, kao i prema Laninoj majci.

- Devojčica je najverovatnije često i dugo boravila sama u tom stanu, a Uroš je sa Ivanom iznajmio stan u Krnjači i samo je ponekad dolazio i obilazio ćerku. Kada je policija ušla u stan u Ulici Ružice Sokić, Lana je nađena u kadi, obučena, a iako nije imala vidljive povrede, bila je u veoma teškom stanju. Izgladnela i dehidrirana, nije čak bila u stanju ni da govori. Ceo stan je bio pun smeća i osećao se na trulež - kaže sagovornik iz istrage.

BRANILA UROŠA JER GA SE PLAŠI

Majka male Lane, Nevena T., koja je u utorak pred novinarima praktično branila muža, govoreći da je dobar otac, juče je, nakon što je uhapšen njen biši vanbračni partner Uroš Pašajlić, komšinici, navodno, ispričala "da je lagala sedmu silu jer ga se plaši".

- Posle nam je ispričala da ga se plaši, znala je tada da još nije uhapšen i nije smela drugačije da priča javno, jer je od njega trpela jezivo nasilje. Razvlačio ju je ovde po hodnicima - kažu komšije. - Uroš joj je rekao da neće upisati dete u školu i tražio od Centra za socijalni rad da joj onemogući da ikada vidi ćerku.
Kako saznajemo, majka devojčice je Lanu posećivala određenim danima dok je kao mala bila u Zvečanskoj. Sa Urošem, opet, navodno, nije imala nikakav kontakt od 2019. godine, a komšije ne znaju od čega živi i da li negde radi. Navodno potiče iz imućne porodice, ali je u srednjoj školi počela da koristi narkotike, a kada je upoznala Uroša krenuli su još veći problemi.

Povodom ovog slučaja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju juče je saopštilo da će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, izvršiti nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu kako bi utvrdilo da li je postupano u skladu sa zakonom i propisanim standardima stručnog rada.

- Devojčica, koju je otac Uroš Pašajlić, kako se sumnja, držao zatočenu u stanu u Zvezdari, nije bila upisana ni u jednu školu - potvrdili su u Ministarstvu prosvete i dodaju da zbog toga neka obrazovna ustanova i nije mogla da reaguje na zanemarivanje niti da obavesti nadležne.

- Evidenciju o deci koja tek treba da krenu u prvi razred po zakonu vodi Opština. Ko je napravio propust, biće utvrđeno. Obavićemo nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u postupku koji su ranije vodili u odnosu na ovu porodicu koja je bila na njihovoj evidenciji.

IVANA JOŠ STRAHUJE OD OSVETE

ZA razliku od Lanine majke, koja je ipak nekoliko minuta razgovarala sa novinarima, Ivana L. koja je policiji prijavila da je Pašajlić zlostavlja, ali i da u stanu drži zatočenu ćerku, sa predstavnicima medija nije želela da razgovara. I sklanja se od ljudi, strahujući od osvete, bez obzira na to što je njen emotivni partner uhapšen. Kada je ekipa novinara zakucala na vrata stana u Krnjači, koji je, kako saznajemo, iznajmila sa Urošem, jedva da je provirila i rekla "da nema šta da kaže". Na njenom licu ipak su još bili vidljivi tragovi pretrpljenog nasilja, zbog kojeg je i prijavila Uroša.

- Njega smo ponekad viđali, znamo da je ovde stanovao. Oduvek je bio jeziv, ali kad smo videli tekstove u medijima nije nam bilo jasno kako nju nikada nismo videli - kažu komšije iz Krnjače.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je juče da u slučaju zanemarivanja osmogodišnje devojčice u Mirijevu neko u sistemu od šest nadležnih organa, za koje je pokrenuo postupak kontrole, nije uradio svoj posao, a da je na ombudsmanu da utvrdi ko, da li su u pitanju svi ili neko u tom nizu, kao i da se pronađe odgovornost osobe ili ustanove. On je rekao da mu trenutno stanje devojčice nije poznato, kao ni to gde će biti smeštena nakon bolničkog zbrinjavanja, ali da će on to pratiti.

- Nemamo informacije, ali svakako ćemo da vidimo kakva će biti odluka, da li će dete biti upućeno u neku ustanovu, hraniteljsku porodicu, da li će neko od rodbine preuzeti starateljstvo, pratićemo - rekao je Pašalić i istakao da informacije o eventualno načinjenim propustima očekuje u narednih 15 dana.

ROĐACI

JEDAN od rođaka Uroša Pašajlića kaže da je on sa familijom odavno prekinuo sve kontakte.

- Nismo mogli sa takvom osobom da održavamo kontakt, jer je oduvek bio jako čudan i neuračunjiv - kaže rođak. - Znao sam samo da je dobio ćerkicu, ali ništa više od toga.

O devojčici trenutno brinu lekari Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i, kako saznajemo, stabilnog je zdravstvenog stanja. Prema nekim nezvaničnim informacijama, Lana i dalje ne govori, još je prestravljena i zatvorena, potpuno neuhranjena, ima petnaestak kilograma. Hrane je oprezno, kao bebu, da bi joj se organizam polako navikao na hranu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ISTORIJSKO POVEĆANJE PENZIJA: Predsednik najavio fantastične vesti - evo i koliko će biti