OPTUŽNICA ZAOBIŠLA KUPOVINU "ŠTAMPE": Tvrdi se da je Šarić naredio postavljanje bombe pod Nikolaševićev auto

Z. U. - N. B.

04. 11. 2022. u 09:00

OSOBA koja je na "Skaj" aplikaciji koristila šifru "CA 283 G" tokom razmene poruka sa Darkom Šarićem, koji je u tom trenutku u ćeliji Centralnog zatvora u Ustaničkoj ulici, obavestila ga je da je njegov novac od prodaje kokaina iskorišćen i za kupovinu kompanije "Štampa".

ОПТУЖНИЦА ЗАОБИШЛА КУПОВИНУ ШТАМПЕ: Тврди се да је Шарић наредио постављање бомбе под Николашевићев ауто

Foto: Z. Jovanović

Pljevljak je na to odgovorio da on zbog toga nije osuđen (u postupku za pranje para prim. aut.), kao i da je tu firmu, "Štampa sistem" 2009. godine prodao nemačkoj kompaniji VAC.

Ova komunikacija, kako tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal, odvijala se poslednjeg dana jula 2020. godine u ranim popodnevnim satima. Na osnovu ove prepiske sumnja se da je Šarić novac od prodaje kokaina, za šta je i osuđen, koristio za kupovinu firmi i nekretnina po Srbiji, ali i da ga je "oprao" preprodajući ove objekte i kompanije.

- Kaže veštačenje OK, ali pare za kupovinu udela "Štampe" su ti iz prodaje droge - piše tajanstvena osoba Šariću.

- Otarasio si me sa 24 godine i sad odmaraj - odgovorio je Pljevljak. - To čak ni Firer nije rekao. A nisam ni optužen za to.

Nadimkom "Firer", tokom višemesečne komunikacije preko aplikacije "Skaj", Šarić i ljudi sa kojima razgovara, nazivaju zamenika tužioca za organizovani kriminal Sašu Ivanića. Pored toga, u tužilačkim spisima se navodi da je cifra koju Pljevljak pominje - 24, zapravo zbir godina na koje je prvostepeno osuđen. Šarić je u tom trenutku imao presudu od 15 godina za krijumčarenje kokaina, kao i devet za pranje para.

Iz ove komunikacije, nadležni istražni organi zaključili su da je Pljevljak novcem od droge prvobitno kupio firmu "Štampa", ali da u tom trenutku tužilaštvo nije imalo dokaze za to, pa ta firma nije bila ni obuhvaćena sudskim postupkom.

Dobar deo komunikacije, krajem jula 2020. preko zaštićene "Skaj" aplikacije, sudeći prema onome što se nalazi u optužnici, Šarić je vodio sa Lazarevićem i još nekim optuženima vezano za to da se diskredituje svedok-saradnik Nebojša Joksović. Plan, koji je posle prvog, neuspelog puta, bio sproveden u delo, jeste da se eksplozivna naprava postavi pod auto Gorana Nikolaševića iz Valjeva, inače, Joksovićevog poslovnog partnera, koga zovu Rod. Namera je bila da Nikolaševića, Lazarević, koji je bio i njegov advokat, usmeri da poveruje da iza dizanja njegovog vozila u vazduh stoji Joksović.

- Šta misliš da li je dovoljno da Rodu samo dignemo auto i ništa više, jer od svega drugog bi se previše uplašio - prema optužnici pitao je Šarić.

Lazarević mu je na to odgovorio da je dovoljno i da nema potrebe za nečim većim.

- Nego, ne smemo mu reći, ne znam ni sam - govori Šarić. - Možemo kasnije, jer će ionako sumnjati da je inscenirano. Pa da u startu on bude ubedljiv.

Tako je, tvrdi se, Šarić izdao naređenje optuženom Nikoli Spasojeviću da pronađe i nabavi eksplozivnu napravu, kao i osobe koje će je podmetnuti pod Nikolaševićev automobil.

- Neka ovi koriste šta hoće za auto, važno je da niko ne bude povređen i da oni odu, da neko ne padne. Zato je možda bolji daljinac. Gde za glupost da nam neko padne - pisao je Šarić Spasojeviću.

Ilustracija, Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Prema tvrdnjama Tužilaštva, Spasojević je angažovao optuženog Stefana Andrejića da pronađe mesto gde će se sakriti izvršioci posle aktiviranja naprave. Andrejić je za taj posao angažovao Uroša Radovanovića (ranije Mišić) i Marka Vukića. Tokom 6. avgusta 2020. iz prepiski između Šarića i Spasojevića proizlazi da je Spasojević obavestio Pljevljaka "da je sve spremno, da idu dvojica, jedan postavlja, drugi čeka na motoru i gas". Međutim, te večeri, kako tvrdi tužilaštvo, plan nije uspeo, jer je jedna kapisla bila vlažna. Tri dana kasnije, akcija dizanja u vazduh je sprovedena u delo u dva sata i 50 minuta. Posle nepunih sat vremena, Šarić kontaktira sa Lazarevićem i pita ga da li ga je Nikolašević zvao, i dobija negativan odgovor.

Foto: Printskrin Happy TV

Goran Nikolašević

- Čudo da ne zove. Žao mi ga, ali bolje ovako da ne zna, pa ćeš ga smiriti - kaže Šarić.

- Poštuje advokata, pa neće da ga budi... Verovatno je pogubljen - odgovara Lazarević.

- Moraš i to dobro da odglumiš - nastavlja Šarić, a nešto kasnije Lazarević mu govori da ga Nikolašević zove. - Smiruj ga. Kaži, brate tu smo uz tebe, hoće da te uplaši. Video nove dokaze. I sad će on da na..be zbog ovoga. Mora sad da oseti od nas brigu i podršku…

ODBRANA: NEZAKONITI DOKAZI

U SVOM odgovoru na optužnicu, koji su Šarićevi advokati dostavili Posebnom odeljenju beogradskog Višeg suda, između ostalog se navodi da optužnica obiluje nezakonitim dokaznim predlozima, odnosno da je reč o krivičnim prijavama i dopunama krivičnih prijava:

- Postavlja se pitanje koja je to procesna radnja sačinjavanje izveštaja o identifikaciji korisnika PIN-ova? Na osnovu kog zakonskog propisa, kog pravila službe, koje dokazne radnje, neki radnik MUP ima ovlašćenje, znanje, sposobnost, veštinu i sve drugo što je potrebno da se bavi identifikacijom korisnika PIN-ova? Da li je bilo koji od uređaja sa "Skaj" aplikacijom pronađen, oduzet, veštačen? Nije. Na osnovu kojih kriterijuma je sačinjen nekakav izveštaj, kao dopuna krivične prijave, a da on sadrži objektivne kriterijume, a ne subjektivna zapažanja?

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade