ŠARIĆ IZ PRITVORA NARUČIVAO UBISTVA? Detalji velike akcije srpske policije, razbijena kriminalna organizacija sa pipcima po celom svetu

E. V. N.

15. 04. 2022. u 08:30

TOKOM boravka u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu (odeljenje u Ustaničkoj ulici), Darko Šarić imao je najmanje dva, a veruje se čak pet satelitskih telefona, preko kojih je, kako se sumnja, organizovao trgovinu narkoticima u svetskim razmerama, ali i naručivao zločine. Komunikacija sa najbližim saradnicima, kojima je izdavao naredbe, odvijala se preko zaštićene aplikacije "Skaj".

ШАРИЋ ИЗ ПРИТВОРА НАРУЧИВАО УБИСТВА? Детаљи велике акције српске полиције, разбијена криминална организација са пипцима по целом свету

Pripadnici MUP Srbije ispred kuće u kojoj živi Darko Šarić sa porodicom, Foto P. Milošević/Tanjug

Zbog ovakvih sumnji, ali i dokaza, koji su stigli posredstvom međunarodne sudske razmene, skinutih sa platforme "Skaj", ovaj pljevaljski narko-bos se juče ponovo našao iza rešetaka. On je sa više osoba uhapšen u međunarodnoj akciji kojom su koordinirali Evropol i Evrodžast, gde je, pored Srbije, učestvovala i hrvatska policija. Osumnjičen je da je organizovao kriminalnu grupu, koja je osumnjičena da je počinila najteža krivična dela, od ubistava do trgovine narkoticima.

Rano jutros na teritoriji Srbije, na više desetina adresa, pripadnici MUP Srbije hapsili su i izvršili pretres objekata koje koriste osumnjičeni. Akciju su izveli pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Sektora unutrašnje kontrole (SUK), PU Beograd, uz pomoć pripadnika Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice.

Prema nezvaničnim saznanjima, na spisku za hapšenje je tridesetak osoba, i ova akcija, koja se sprovodi po nalogu Tužilaštva za organizovnai kriminal (TOK), trajaće narednih dana. U celu ovu operaciju širokih razmera uključeni su i službenici Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Jučerašnje hapšenje petoro osumnjičenih samo je prvi korak u suzbijanju jedne od najjačih mafijaških hobotnica u Evropi, koja je delovala na teritoriji Republike Srbije, Evrope i Južne Amerike i koja broji više desetina članova.

U saopštenju MUP Srbije navodi se da se sumnja da je Darko Šarić organizator pomenute organizovane kriminalne grupe, dok su lisice stavljene i njenim članovima, advokatu Dejanu Lazareviću, šefu Šarićevog obezbeđenja Danilu Odoviću, starom znancu policije i višestruko osuđivanom Urošu Mišiću (koji je promenio prezime i u dokumentima se sada preziva Radovanović), kao i pripadniku MUP Srbije Dušku Mirkoviću, dok se za ostalim članovima traga.

Inspektori posle pretresa vile odvoze Pljevljaka u SBPOK, Foto D. Milovanović

Uhapšeni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja. Određeno im je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Sumnja se da su po Šarićevom nalogu ubijeni pripadnici "škaljarskog klana" na Krfu, kao i u Spužu kod Danilovgrada. Za ove zločine kao direktni izvršioci osumnjičeni su pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. I oni sami su uhapšeni pre nešto više od godinu dana u Beogradu. Veruje se da su zločini izvedeni u organizaciji Radoja Zvicera, navodno jednog od vođa "kavačkog klana". Sada se ispituje da li je Šarić zapravo bio šef i samom Zviceru i ostalim pripadnicima ove kotorske ekipe.

Foto P. Milošević

Prema nezvaničnim saznanjima, na spisku za privođenje su, pored ostalog, i neke sudije, kao i policajci, koji nisu pronađeni na adresama na kojima žive. Hapšenja i potrage su trajali ceo dan i uveliko u noć. Tokom današnjeg dana očekuje se da akcija bude proširena i na celu Srbiju kako bi se svi oni, za koje se sumnja da su radili po nalogu Šarića, smestili iza rešetaka.

Inspektori su sa "sajovcima" u Šarićevu vilu na Dedinju upali u ranim jutarnjim satima. Pljevljak je, kako smo nezvanično saznali, sve vreme tokom pretresa bio unutra sa svojim advokatima. Ulica Baje Pivljavina, u delu gde se nalazi Šarićeva kuća, bila je blokirana za saobraćaj više sati. Na desetine crnih kombija bilo je parkirano duž saobraćajnice na Senjaku tokom pretresa.

Kriminalistički inspektori su iz vile u Ulici Baje Pivljanina oko 13.30 sa lisicama na rukama izveli Danila Odovića, pripadnika Šarićevog obezbeđenja. Iako je na terenu bila u toku specijalna operacija, to se nije odrazilo na stanovnike ovog dela prestonice. Atmosfera ispred vile na Dedinju za vreme pretresa bila je mirna, a iako je deo ulice bio zatvoren za saobraćaj, nervoznih vozača i pešaka koji nisu mogli da prođu ovuda do posla ili svoje kuće nije bilo.

Policija odvozi Šarićev džip, Foto Z. U.

S druge strane, policijska akcija je privukla veliku pažnju Šarićevih komšija, koji su sa svojih prozora pažljivo pratili šta se dešava ispred Pljevljakove kuće. U jednom trenutku policija je pozvala i radnike "Parking servisa", koji su im pomogli da blindirani džip Darka Šarića bude prebačen na parking Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) u Makišu.

Kasno po podne, posle detaljnog pretresa objekta u kojem živi Šarić sa porodicom, iz njegovog doma su odneti kompjuteri, ali i pisana dokumentacija. Odmah posle toga je i ovaj Pljevljak prebačen u prostorije SBPOK, na dalje ispitivanje.

Inače, Vrhovni Kasacioni sud ukinuo je prošle godine pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina, kojom je osuđen na 15 godina zatvora i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje. Ovom odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lek, odnosno zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su Šarićevi branioci podneli tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Foto P. Milošević

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću. To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristrasnost ovih delilaca pravde, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama.

Nakon ovoga, pred Apelacionim sudom je održana javna sednica, na kojoj su se ponovo razmatrale žalbe uložene na prvostepenu presudu. Tada je odlučeno da se otvori glavni pretres, ali i da se Šariću ukine pritvor. Tako se on krajem decembra prošle godine, posle sedam godina i devet meseci, našao u kućnom pritvoru uz meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, jer više, kako je navedeno u rešenju Apelacionog suda, nije bilo razloga da on i dalje bude u klasičnom pritvoru.

* * * * * * * *

KO JE UHAPŠENI ADVOKAT

BEOGRADSKI advokat Dejan Lazarević (na slici) javnosti je postao poznat kao branilac Dejana Stojanovića Keke, dobrog znanca srpske policije i pravosudnih organa. Ipak, u žižu javnosti dospeo je kao advokat Darka Šarića u predmetu koji se protiv njega vodi zbog pranja para, navodno zarađenih od šverca narkotika. Ovaj slučaj trenutno je pred Apelacionim sudom i čeka se drugostepena odluka.

Foto M. Anđela

Ipak, ime advokata Lazarevića, u poslednje vreme najviše je dovođeno u vezu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, čiji je branilac zbog optužbi da su, zajedno sa članovima svoje kriminalne grupe, počinili niz ubistava, otmica, iznuda, ali i "radili" šverc droge i oružja. Tada je dobio nadimak "konsiljere", ali i drugi - "đavolji advokat", jer je, navodno, podstrekivao svoje klijente na lažna prijavljivanja državnih funkcionera i iznošenja lažnih navoda u javnosti.

U medijima je, nedavno, prozivan da je uneo i dao mobilni telefon svom klijentu Miljkoviću, kako bi se ovaj njime "poslužio" u pritvoru beogradskog Centralnog zatvora, iako je to nedopušteno. Advokat je to demantovao.

Konačno, Dejan Lazarević je angažovan i u slučaju vezanom za ubistvo Blaža Đurovića na Dušanovcu, za koje su optuženi Nemanja Ivanov i Darko Vesković Prika. Lazarević je u ovom slučaju branilac optuženog Ivanova.

* * * * * * * *

MINISTAR VULIN: NEMA ZAŠTIĆENIH

MINISTAR policije Aleksandar Vulin izjavio je juče da je Srbija pouzdan partner međunarodnih organizacija koje se bore protiv kriminala i zemlja u kojoj nema zaštićenih, što se i potvrđuje najnovijim hapšenjima:

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- U okviru velike međunarodne akcije koordinirane od strane EUROPOL i EUROJUST, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal uhapsili su više osoba, koje su našu teritoriju koristile za izvršenje krivičnih dela na više kontinenata. Borba protiv najtežih oblika kriminala ostaje prioritet MUP, ali i naše Srbije.

* * * * * * * *

RAFALI U ALANA KOŽARA I DAMIRA HADžIĆA

BARANIN Alan Kožar i Užičanin Damir Hadžić ubijeni su 23. jula 2020. u parkiranom automobilu, ispred kuće koju su iznajmili, u okolini Halikounasa, u Prasudiju, južno od grada Krfa.

Obojica su izrešetana sa više desetine metaka po vratu, grudima, rukama i nogama. Na mestu ubistva pronađeno je 29 čaura dva različita kalibra, dok je u automobilu ubijenih pronađeno oružje. Žrtve je pronašao maser kojeg su njih dvojica ranije pozvali.

Alan Kožar/ Damir Hadžić, Foto corfupress.com/privatna arhiva

Protiv Hadžića je srpska policija, svojevremeno, posle detaljne istrage, podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je ubio visokopozicioniranog pripadnika "kavačkog klana" Davorina Baltića (40) 1. januara 2018. godine u centru Beograda. Prema operativnim podacima srpskih službi, Hadžić je važio za bliskog čoveka i saradnika Igora Dedovića, jednog od vođa "škaljarskog klana". On mu je, kako se sumnjalo, izdavao naloge sve dok nije ubijen januara 2020. godine u Atini.

Kožar je u crnogorskim papirima povezivan sa kriminalnom grupom koju je nekad predvodio Luka Đurović. Posle njegove misteriozne pogibije, vođstvo su, navodno, preuzeli Lukin rođeni brat Jovan i Kožar. Njihova ekipa je, tvrdi se, tesno sarađivala sa "škaljarcima", ali i sa grupom Luke Bojovića i Filipa Koraća.

* * * * * * * *

"DEBELI" DOSIJE NAVIJAČA UROŠA MIŠIĆA

UROŠ Mišić (na slici) ima podeblji kriminalni dosije iza sebe. Široj javnosti je postao poznat 2007. kada je na utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, napao žandarma Nebojšu Trajkovića, koga je pokušao da zapali bakljom, gurnuvši mu je u usta. Zbog pokušaja ubistva Trajkovića, najpre je osuđen na 10 godina zatvora. Njemu je nakon ponovljenog suđenja kazna prepolovljena na pet i po godina, a nakon Zakona o amnestiji, dodatno smanjena za još trećinu.

* * * * * * * *

TRI LIKVIDACIJE KOD DANILOVGRADA, I DALjE SE NE ZNA GDE SU TELA

ZA ubistva dvojice Barana Adisa Spahića i Damira Hodžića Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori sumnjiči Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića, koji su u Beogradu u pritvoru i Radoja Živkovića, koji je u bekstvu.

Damir Hodžić/Adis Spahić, Foto Privatna arhiva

Tela ubijenih Barana još nisu pronađena, ali istražitelji imaju dokaze da su surovo ubijeni u jednoj kući kod Spuža. Živkovića terete da je obezbedio tu kuću i da ih je telefonom namamio da dođu u nju 14. oktobra 2020. Kada su došli, tvrdi se da je Belivuk odmah ubio Hodžića, pucajući mu u glavu, a Miljković i Janković su, navodno, nasrnuli na Spahića i vezali ga, a kasnije i njega likvidirali.

Sa njima je tada, prema operativnim saznanjima, bio i Mile Radulović Kapetan, navodno blizak "škaljarskom klanu", koji je takođe bio vezan, ali su ga drugi pripadnici kriminalne grupe odveli iz te kuće i kasnije na drugom mestu, pretpostavlja se u okolini Kotora, likvidirali.

U Beograd su zbog ovog slučaja u decembru prošle godine dolazili specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić i njegov najbliži saradnik Saša Čađenović, kako bi ispitali Belivuka, Miljkovića i Jankovića. Osumnjičeni su negirali da su učestvovali u tim ubistvima i odbili da odgovaraju na pitanja crnogorskih tužilaca.

Nakon izlaska iz zatvora 2012, Mišić je već naredne godine hapšen zbog napada u klubu "Plastik". Sudilo mu se zbog tuče sa američkim marincima, ali je zbog nedostatka dokaza, oslobođen krivice. Privođen je i 2015, zbog sumnje da je sa grupom mladića pripremao napad na učesnike "Prajda" u Beogradu, a po kuloarima se spekulisalo i da je promenio prezime u Radovanović, kako bi mu se teže ušlo u trag.

Konačno, Mišićevo ime spominjalo se i u postupku za ubistvo Miloša Vidakovića 2. jula 2013. u Budvi, kada je odbrana odustala od predloga da on bude saslušan kao svedok, s obzirom na to da sud dugo vremena nije uspeo da ga pronađe i uruči mu poziv. Mišića je pred Specijalnim sudom u Beogradu spomenuo optuženi Miloš Vojinović. On je uz priznanje da je ubio Vidakovića, kao i kakve su zadatke imali ostali optuženi, naveo da je neposredno pre nego što će to uraditi, sa Mišićem tražio Vidakovića po Budvi. Da li je bilo kakvu ulogu u svemu imao navijač i da li je uopšte znao zbog čega je išao u izvidnicu, detalj je koji Vojinović do kraja nije razjasnio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)