MARKO JE ČUČAO KADA JE UBIJEN: Svedočenjem veštaka nastavljeno suđenje za ratni zločin u zagrebačkom logoru Rakitje

S. J. M.

14. 11. 2023. u 13:46

S OBZIROM na udar metka u betonskom podu, oštećeni je morao biti u nižem položaju od onoga ko je pucao. On nije stajao, već čučao ili klečao. Glava mu je bila podignuta, zabačena unazad, a cev pištolja sa desne strane lica.

МАРКО ЈЕ ЧУЧАО КАДА ЈЕ УБИЈЕН: Сведочењем вештака настављено суђење за ратни злочин у загребачком логору Ракитје

Specijalni sud u Beogradu, Foto N. Skenderija

Ovo je na današnjem suđenju hrvatskom državljaninu Branku Tuniću za ratni zločin u zagrebačkom logoru Rakitje 1991. godine i ubistvo vojnika JNA Marka Utržana iz Kikinde, kazao veštak balističar Milan Kunjadić.

On je rekao da je pucano iz "tetejca" kalibra 7,62, čije je zrno vrlo probojno i da je projektil prošao kroz glavu Utržana, a onda udario u zeleni betonski pod. Na metku su ostali zeleni tragovi i prašina, a zrno je pri vrhu deformisano i spljošteno. Kunjadić je rekao da cev pištolja nije bila prislonjena na lice, već udaljena oko pet centimetara od Markovog obraza, jer je oko ulazne rane bilo gareži i barutnih čestica.

Inače, veštaku su dostavljeni spisi sa obdukcije tela Marka Utržana urađene u Zagrebu dan posle njegovog ubistva i zapisnik sa uviđaja.

Drugi veštak medicinske struke Kenan Senohradski kazao je da su spoljnim pregledom tela u Zagrebu kod Utržana utvrđeni podlivi na levom kolenu i natkolenici, koji su mogli da nastanu od udaraca dok je bio živ ili od pada na levo koleno. On je kazao da su mu sve vitalne funkcije prestale nekoliko sekundi posle prolaska metka kroz glavu. Odgovarajući na pitanja punomoćnika oštećenih Dušana Bratića, kazao je da su ubijenom Marku tada usta bila otvorena, jer da su bila zatvorena ne bi bilo moguće da metak prođe a da ne ošteti zube i da je moguće da mu je cev pištolja pritiskana uz obraz, pa je to bio razlog otvaranja usta.

Punomoćnik Bratić je na kraju predložio i da se uradi sudskomedicinsko veštačenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)