ŠVERCOVALI SEDAM TONA KOKAINA: Podignuta optužnica protiv 20 pripadnika "balkanskog kartela"

N. B.

06. 11. 2023. u 12:57

JAVNO tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon sprovedene istrage podiglo optužnicu protiv 20 okrivljenih i to: Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Lindo, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldo, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića, jer postoji opravdana sumnja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

ШВЕРЦОВАЛИ СЕДАМ ТОНА КОКАИНА: Подигнута оптужница против 20 припадника балканског картела

Foto: M. Anđela

Kako je danas saopšteno iz JTOK, optuženje ove organizovane kriminalne grupe je usledilo nakon istrage koja je započela 2. maja ove godine.

U trenutku kada je započet postupak na teritoriji Republike Srbije uhapšeno je 14 osoba i svi se nalaze u pritvoru. Preostali osumnjičeni, njih šestoro, nalaze se u bekstvu i za njima se traga, odnosno doneto je rešenje o određivanju pritvora. Takođe, za njima je raspisana poternica uključujući i međunarodnu poternicu.

- Ova kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini od oko sedam tona kokaina. U konkretnom slučaju predmet ovog postupka su tri zaplene kokaina. Period izvršenja krivičnih dela je od decembra 2019. do avgusta 2020. godine. Najveća količina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020. godine, a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod „Aresa“ i tom prilikom su pronađene i zaplenjene 4,5 tone kokaina. Sledeća zaplena u količini od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok su u avgustu 2020. godine u Roterdamu - Kraljevina Holandija - zaplenjena preostala 742 kilograma kokaina - navodi se iz Tužilaštva.

Pored ove tri zaplene, kako se dalje ističe, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste automatskog, poluautomatskog kao i municije i eksplozivnih naprava. Reč je o oružju koje je pronađeno prilikom hapšenje jednog od osumnjičenih koje pripada tzv „niškoj grupi“, a pronađeno je prilikom pretresa stana u Nišu.

- Ovaj postupak rezultat je intenzivne međunarodne saradnje između JTOK Republike Srbije sa nadležnim pravosudnim organima Republike Francuske, Arube, Belgije i Kraljevine Holadnije kao i Evropolom i Evrodžastom. Tokom saradnje JTOK sa

Pariskim tribunalom - Odeljenjem zaduženim za borbu protiv organizovanog,
finansijskog i sajber kriminala „JUNALCO“, prukupljani su krucijalni dokazi sa
Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i drugi dokazi koji su
neophodni za postupanje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a čime je
razbijen ovaj „balkanski kartel“ - ističe se u saopštenju.

Pored navedenog, odlukom Tužilaštva blokirani su svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!