ODBAČENA PRIJAVA PROTIV VUČIĆA: Nije dostavljen nijedan materijalni dokaz koji bi potkrepio iznete navode

S. J. M.

24. 03. 2023. u 11:00

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu zastupnika udruženja "Uspravna Srbija" Dragana Dobrašinovića protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića podnetu zbog krivičnog dela Ugrožavanje teritorijalne celine, jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

ОДБАЧЕНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ВУЧИЋА: Није достављен ниједан материјални доказ који би поткрепио изнете наводе

FOTO: Arhiva novosti

Odluka je doneta nakon razmatranja isključivo navoda krivične prijave za koje nije dostavljen nijedan materijalni dokaz, koji bi potkrepio iznete navode, osim citiranja teksta evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, objavljenog na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, kao i pojedinih odredbi Bečke konvencije o ugovornom pravu.

Tužilaštvo, pre svega, smatra da su navodi iz podnete prijave i pravna kvalifikacija rezultat isključivo svojevoljnog, nepreciznog tumačenja odredbi evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji i ne nosi naziv "Sporazum", kako to podnosilac prijave predstavlja u podnetoj prijavi.

Takođe, ovaj nepotpisani plan nijednom svojom odredbom, a prema tome ni odredbom člana 2, prema stanovištu ovog tužilaštva, nije u suprotnosti sa preambulom Ustava RS, kojom je propisano da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije i ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije.

U skladu sa tim, i samo postupanje predsednika Republike Srbije u konkretnom slučaju nije bilo u suprotnosti sa obavezom da se zastupaju i štite interesi Srbije na KIM u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, pa samim tim nije preduzeto protivustavno delovanje u pokušaju da se otcepi neki deo teritorije Srbije ili da se deo te teritorije pripoji drugoj državi, već su radnje predsednika RS bile usmerene isključivo na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kakav je i naziv samog plana.

Zbog toga nema osnova sumnje da je radnjama prijavljenog lica učinjeno krivično delo pravno kvalifikovano od strane podnosioca, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Protiv ovog rešenja podnosilac prijave može da izjavi prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu, u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (84)

IZAĐI, MALA: Pogledajte šta Srbi pevaju Kurtijevom gradonačelniku u Zvečanu (VIDEO)