INSPEKTOR PREKO BERANCA ODAVAO TAJNE BELIVUKU? Za 2. februar zakazano suđenje bivšem policajcu Božidaru Stoliću i Filipu Goluboviću

E. H.

18. 01. 2022. u 21:32

SUĐENjE inspektoru policije Božidaru Stoliću, optuženom da je odavao tajne pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, zakazano je za 2. februar. Sa njim će na optuženičku klupu sesti i Beranac Filip Golubović, koji se tereti da je "kupovao" informacije od Stolića. Bivši policajac će na suđenje biti doveden iz pritvora, dok je Golubović na slobodi i, prema saznanjima "Novosti", radi kao kurir u firmi za dostavu hrane.

ИНСПЕКТОР ПРЕКО БЕРАНЦА ОДАВАО ТАЈНЕ БЕЛИВУКУ? За 2. фебруар заказано суђење бившем полицајцу Божидару Столићу и Филипу Голубовићу

Foto Novosti

Inače, Golubović, rodom iz Berana, priznao je tokom istrage da je sarađivao sa Stolićim i detaljno objasnio šemu "rada".

- Pošto je priznao delo i ispričao detalje, omogućeno mu je da se brani sa slobode - navodi naš sagovornik blizak istrazi. - U međuvremenu, on se zaposlio u jednoj poznatoj beogradskoj firmi za dostavu hrane. Mnogi i ne slute ko je momak koji im donosi pljeskavice i zvoni na vrata.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je, sredinom decembra prošle godine, protiv Stolića podnelo sudu optužni predlog, kojem mu se na teret stavljaju udruživanje radi vršenja krivičnih dela, za šta je optužen i Filip Golubović, pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Pored toga, bivši inspektor je optužen i za zloupotrebu položaja.

Tužilaštvo tvrdi da je Stolić, preko Golubovića, članovima Belivukove i Miljkovićeve grupe odavao policijske informacije od početka 2020, pa sve do jula prošle godine. Stolić je, navodno, za to dobijao novac, a u zavisnosti od vrste informacije, tvrdi se da je primao i po 500 evra. Međutim, nakon hapšenja Belivuka i Miljkovića, Stoliću su obećane veće pare, čak i 5.000 evra. Golubović je, tvrdi se, tražio da mu Stolić pošalje kopije izjava koje su Belivuk i drugi uhapšeni dali u policiji, kao i informacije o tome šta je pronađeno od dokaza protiv njih. Golubovića je obavestio da se "Belivuk i Miljković dobro drže i da ništa ne pričaju".

Tako je, dalje se navodi, Golubović je od Stolića dobio Miljkovićevu sliku iz kancelarije SBPOK, sliku vikendice u Ritopeku i njenog vlasnika, ali i fotografiju službene beleške Veljka Belivuka sačinjene u SBPOK. Tužilaštvo tvrdi da je bivši inspektor prosleđivao i informacije do kojih je došao pošto je prisustvovao pretresu vikendice, kada su forenzičari analizirali tragove koje su pronašli. Goluboviću je javio da je po kući svuda pronađena krv, da bi mu zatim otkrio i da su pronađeni DNK tragovi ubijenih Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića. Tokom istrage, nije utvrđeno kome je Golubović prenosio ove informacije, a on na saslušanju to nije želeo da otkrije.

Golubović je nakon hapšenja u tužilaštvu, kako se tvrdi, ispričao da je Stolića upoznao dok se nalazio u pritvoru, aprila 2019. godine, kada ga je ovaj, između ostalog saslušavao i povodom nestanka Gorana Mihajlovića. Kad se našao na slobodi, Golubović se, navodi se, u februaru 2020. sa Stolićem sastao u jednom kafiću, kada su i razmenili telefonske brojeve. Golubović je od inspektora tražio da mu proverava da li postoji istraga ili poternica protiv određenih ljudi, najviše onih koji se vode kao pripadnici "kavačkog klana" i za to mu plaćao 500 evra.

Na kraju optužnog predloga, tužilac traži od suda da nakon održanog pretresa, osudi Stolića na najmanje tri godine zatvora, a Golubovića na dve godine manje.

ŠARIĆEV SARADNIK LABAN

PREMA tvrdnjama tužilaštva, Golubović je od Stolića jednom prilikom tražio i da mu dostavi podatke u vezi sa Borisom Labanom, koji je svojevremeno uhapšen kao pripadnik grupe Darka Šarića. Interesovalo ga je da li je za njim i dalje na snazi poternica, koju su raspisale argentinske vlasti. Inače, Laban je početkom 2013. sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen na deset i po godina zatvora.

POKUŠAJ IZNUDE U POŽAREVCU

KRAJEM decembra prošle godine, Više javno tužilaštvo u Požarevcu podiglo je optužnicu protiv Stolića, kojom mu se na teret stavlja pokušaj iznude. Zbog sumnje da su mu pomagali u izvršenju ovog dela, optuženi su i Slađan Konstantinović (46), rođeni brat Ninoslava Konstantinovića, pripadnika nekadašnjeg "zemunskog klana", i M. K. (50), pripadnika BIA.

Oni su uhapšeni krajem septembra, zbog sumnje da su od 17. do 22. septembra nekoliko puta dolazili u jedan ugostiteljski objekat u Požarevcu, pokušavajući da vlasnika prinude da im proda lokal za višestruko nižu vrednost u odnosu na stvarnu. Kada je ovaj to odbio, saopštili su mu da lokal više nije njegov, već njihov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati