DVE GODINE PRITVORA ZBOG ORUŽJA: Suđenje četvorici koju su sumnjičili za planiranje ubistva Jovice Vukotića

S. J. M.

23. 12. 2021. u 16:37

PRIPREMNIM ročištem juče je u Višem sudu u Beogradu počelo suđenje Marku Drakuli, Marjanu Dimitrijevskom, Nikoli Jovanoviću i Nemanji Milutinoviću za nedozvoljeno nošenje oružja i falsifikovanje policijske opreme, koja je kod njih pronađena prilikom hapšenja u decembru 2019. godine.

ДВЕ ГОДИНЕ ПРИТВОРА ЗБОГ ОРУЖЈА: Суђење четворици коју су сумњичили за планирање убиства Јовице Вукотића

Foto Tanjug

Svi su u sudnici negirali izvršenje krivičnih dela.

Oni su u žižu javnosti dospeli pošto su prvobitno bili uhapšeni i optuženi za pripremu ubistva Kotoranina Jovice Vukotića, navodnog vođe škaljarskog klana, jer su prema stavu tužilaštva planirali da ga otruju cijanidom dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Beogradu. Viši sud je pre dva meseca odbio tu optužbu, nakon što je Apelacija dva puta ukidala odluke o njenom potvrđivanju i vraćala ih na ponovno odlučivanje.

Prilikom hapšenja kod njih je pronađeno oružje i lažni policijski prsluci sa oznakama UKP, kačketi i policijska značka, koja je ukradena još 2006. godine. Drakula se tereti i za napad na službeno lice prilikom hapšenja.

Svi optuženi su već dve godine u pritvoru, koji im je poslednji put produžen sredinom novembra.

Branilac Marka Drakule Vojislav Babić, rekao nam je posle pripremnog ročišta da je postupak protiv ove četvorice nezakonit od prvog dana:

- Tužilaštvo nije vodilo računa o zaštiti ljudskih prava i sloboda optuženih. Terete se za nedozvoljeno nošenje oružja, a u pitanju je konvertibilno oružje i dve godine su nezakonito u pritvoru.

Inače, konvertibilno oružje je ono koje izgledom podseća na oružje, a može se prepraviti da bude oružje. Kako branioci kažu u ovom slučaju to je oružje od plastike i cinka i pitanje je da li se uopšte može prepraviti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili