OVE KAZNE NIMALO NISU BLAGE: Sudija Nikola Radanović o izrečenim presudama za ubistvo Nemanje Grčića

S. KOSTIĆ

14. 10. 2021. u 09:22

KAZNE izrečene Zoranu Dimiću (53) i Danijeli Đilasović (43), za ubistvo, odnosno pomaganje u ubistvu Nemanje Grčića (37) u privatnom pansionu u Vrdniku, nisu nimalo blage, čak su i visoke u odnosu na sudsku praksu.

ОВЕ КАЗНЕ НИМАЛО НИСУ БЛАГЕ: Судија Никола Радановић о изреченим пресудама за убиство Немање Грчића

Nemanja Grčić i Danijela Đilasović / Arhiva

Ovako sudija Nikola Radanović, koji je duže od godinu dana vodio glavni pretres protiv dvoje optuženih za ovaj zločin, komentariše izjave roditelja pokojnog Grčića, Jovana i Mire, da su njihova bivša snaja i Dimić dobili blage kazne.

Dve i po godine posle ubistva Grčića iz Beograda, sudsko veće Višeg suda u Sremskoj Mitrovici donelo je u utorak prvostepenu presudu, po kojoj je Subotičanin Dimić osuđen prvostepenom jedinstvenom kaznom na 20 godina, a Đilasovićeva iz Beograda, zbog krivičnog dela ubistvo u pomaganju, na kaznu u trajanju od osam godina.

Odmah nakon objavljivanja presude Nemanjini roditelji su rekli, da je, po njihovom mišljenju, Danijela bila organizator i da će se, nezadovoljni izrečenom presudom - žaliti.

Međutim, sudija Radanović objašnjava da je Dimić osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu.

- Za krivično delo ubistvo, za koje se teretio Dimić, predviđena je kazna do 15 godina, koliko mu je i izrečeno, dok se za drugo krivično delo, nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja, kazna kreće od dve do 12 godina, a on je osuđen na šest. Sud je imao u vidu da je on ranije bio osuđivan, zbog nasilja i oružja, a to je bila za njega otežavajuća okolnost. On nije mogao da dobije više od 20 godina zatvora, koliko mu je i izrečeno - kaže sudija Radanović.

Naš sagovornik objašnjava da je uvek razlika između izvršioca i pomagača, zato i kazne ne mogu da budu iste.

- Za krivično delo ubistvo u pomaganju, zaprećena je maksimalna kazna do 15 godina, Danijela je dobila osam. Njena olakšavajuća okolnost je da ranije nije bila osuđivana - navodi Radanović.

Obrazlažući presudu, sudija je rekao da nije prihvatio Danijelinu izjavu, da je živela u velikom strahu i da joj je život sa Nemanjom bio pakao. Ni Zoranovu izjavu da je samo hteo da zaplaši Nemanju, a ne da ga ubije, sudsko veće nije prihvatilo, jer kako je obrazloženo, u tom slučaju sigurno ne bi krenuo sa pištoljem i prigušivačem u Vrdnik.

PRVI METAK

DIMIĆ je tokom suđenja tvrdio da je u apartmanu došlo do fizičkog sukoba između njega i pokojnog Grčića, nakon što je njegov pištolj slučajno opalio. Međutim, sudskim veštačenjem utvrđeno je da Grčić nakon dobijenog prvog metka u prednju levu stranu grudnog koša nije bio u "stanju sukoba".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri