PRALI PARE, "ZIDALI" KVADRATE: "Novosti" otkrivaju - Šta je sve privremeno oduzeto od ekipe LJubomira Romanova

Z. Uskoković

23. 12. 2023. u 07:00

OGROMNA zgrada na Vračaru, u strogom centru Beograda, luksuzan stan u prestižnom delu prestonice - Beogradu na vodi, kuća sa bazenom u Obrenovcu, skupi automobili, od "ferarija" i "poršea" do "audija" i "golfova" poslednje generacije.

ПРАЛИ ПАРЕ, ЗИДАЛИ КВАДРАТЕ: Новости откривају - Шта је све привремено одузето од екипе Љубомира Романова

Foto: D. Milovanović/Privatna arhiva

To je samo deo pokretne i nepokretne imovine koja je, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK) privremeno zaplenjena organizovanoj kriminalnoj grupi, koju je, kako se sumnja, predvodio Ljubomir Romanov (43) iz Obrenovca, za koga britanska policija tvrdi da je jedan od najvećih evropskih pljačkaša.

Prema našim informacijama, pripadnici MUP Srbije i JTOK istražuju i nove tokove prljavog novca, jer se sumnja da je mnogo više para oprano od onih za koje se veruje da potiču od pljači bogataša u Londonu. Među oduzetim predmetima je i skupoceni nakit, drago kamenje, zlato...

- Kuća na Vračaru, u Ulici patrijarha Varnave, ima 614 kvadrata - objašnjava naš izvor blizak istrazi. - Stan u Beogradu na vodi broji 174 kvadrata i plus garaža, vila sa bazenom u Obrenovcu, po papirima ima 80 kvadrata, ali je mnogo više sazidano. Imamo sumnje da su neke automobile preprodali kako bi dodatno oprali poreklo novca.

U ovom trenutku istraga se vodi protiv Romanova, koji se ranije prezivao Radosavljević, njegove supruge, sina i bliskih rođaka. Njega britanska policija sumnjiči za seriju pljački kuća bogataša u Londonu. Samo u jednom razbojništvu plen je iznosio više od 26 miliona funti.

- Tokom pretresa kuća pripadnika ove grupe pronađeni su vredni komadi nakita sa dragim kamenjem, ali i vredni ručni časovnici - dodaje naš sagovornik. - Čekamo britansku policiju da identifikuje nešto od ovih dragocenosti.

Među osumnjičenima je i rođeni mlađi brat Romanova, Robert Konovalov Radosavljević (40), koji je na robiji u Švajcarskoj, zbog pljačke "teške" 250.000 švajcarskih franaka.

Dobili po 30 dana pritvora

VIŠI sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvora za šest pripadnika organizovane kriminalne grupe, koji se sumnjiče za pranje novca stečenog pljačkama u evropskim državama. Osim Ljubomira Romanova, pritvor je određen i Entoniju (20), Miliki (69), Ireni (42) i Lauri Radosavljević (33), kao i Mirku Nikoliću (26). Pritvor im je određen da ne bi ometali postupak uticanjem na svedoke, ali i da u kratkom vremenskom periodu ne bi ponovili krivično delo.

Postupak se vodi i protiv Biljane Radosavljević i Roberta Konovalova Radosavljevića, koji nisu dostupni državnim organima u Srbiji, jer služe kaznu zatvora u Švajcarskoj.

Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osam osoba - Ljubomira Romanova (do 11. maja 2019. nosio je prezime Radosavljević), Milke Radosavljević, Entonija Radosavljevića, Biljane Radosavljević, Irene Radosavljević, Roberta Konovalov Radosavljevića, Laure Radosavljević i Mirka Nikolića, zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranja novca. Tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo račune i zabranilo raspolaganje nekretninama za koje se sumnja da su stečene od kriminalne delatnosti, kao i skupocena vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija