TUFNE NA "VITONU": Instalacija japanske umetnice na poznatoj modnoj kući u Parizu (FOTO)

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

18. 01. 2023. u 17:15

ZGRADA čuvene modne kuće "Luj Viton" iz lanca LVMH, na još čuvenijim pariskim Jelisejskim poljima, osvanula je početkom godine posuta ogromnim višebojnim tačkama, dok s krova sve to, nagnut, nadgleda predimenzionirani crvenokosi ženski lik, obučen u tufnasti odevni predmet, odajući utisak kao da slaže te iste poentilističke krugove po osmanovskoj fasadi.

ТУФНЕ НА ВИТОНУ: Инсталација јапанске уметнице на познатој модној кући у Паризу (ФОТО)

Foto AP

Reč je o prepoznatljivom artističkom projektu poznate japanske konceptualne umetnice Jajoi Kusama (93), koja je svoj stvaralački performans izvela na jednoj od zgrada u najfrekventnijem delu "najlepše avenije na svetu".

Veliki broj turista sa cele zemaljske kugle, koji ovuda prolaze, zastane na trenutak da osmotri koncept i napravi selfi za uspomenu. Tako je bilo i kada smo obišli projekat za ovu reportažu. Ne treba smetnuti s uma da svakoga dana ovuda u proseku prođe po trista hiljada ljudi. To je, svakako, jedna od najposećenijih "galerija" za svakog umetnika.

I u vitrini, ispred koje je gotovo uvek primetan dugački red, naveliko je vidljiv doprinos Kusamine umetničke ruke, jer su izloženi modeli obučeni u tačkasti dizajn. To važi i za čuvene torbe s oznakom "Luj Viton". Na ovaj način spojili su se još jednom umetnost i trgovina na najvišem nivou, što je jedna od svojstvenosti vremena u kome živimo.

Ovo nije prvi put da Jajoi Kusama i "Luj Viton" sarađuju. Japanska umetnica dala je svoj dizajnerski "tač" poznatim torbama 2006. godine. Avangardista i zastupnik poparta, psihodelizma i minimalizma, Kusama je poznata po svojim radovima koje je izlagala od Njujorka do Tokija.

Umetnica rođena 1929. godine, od 1977. dobrovoljno živi u jednoj psihijatrijskoj bolnici u Tokiju, zbog halucinacija koje ima još od desete godine. U bolnici, osim svoje sobe, ima i zaseban atelje u kojem stvara umetnička dela koja obilaze svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)