JOŠ 300 MILIONA U "PONIKVE": Rekonstrukcija nekadašnjeg vojnog aerodroma, ponosa SFRJ, u tri faze

N. JANKOVIĆ

16. 04. 2021. u 08:50

KRAJEM marta "Aerodromi Srbije" raspisali su tender za izradu projektno- tehničke dokumentacije za sanaciju piste, okretnice, rulne staze i osnovne staze, sistema za odvodnjavanje, kanalizacije i platforme za avione na aerodromu "Ponikve", nadomak Užica.

ЈОШ 300 МИЛИОНА У ПОНИКВЕ: Реконструкција некадашњег војног аеродрома, поноса СФРЈ, у три фазе

Foto: Grad Užice

Nekadašnji simbol odbrambene moći SFRJ imaće civilnu namenu, a radovi se već godinama odvijaju u fazama.

- Novi poslovi imaju tri faze. Prva je sanacija delova piste oštećene tokom NATO agresije. U drugoj fazi radiće se sanacija preostalog dela poletno-sletne i vezne rulne staze. U trećoj fazi planirana je gradnja gradnja nove platforme za avione - stoji u projektu Javnog preduzeća "Užice razvoj". - takođe, biće urađen i sistem za odvođenje vode sa piste.

Država u saradnji sa kompanijom "Jugoimport SDPR" planira izgradnju industrijske zone unutar aerodromskog kompleksa.

- Prethodno bi ova kompanija dobila 80 od ukupno 500 hektara zemljišta - rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. - Cilj nam je da privreda zapadne Srbije koristi aerodrom, a radovi će početi u drugoj polovini godine.

Da bi se to dogodilo, prethodno je potrebno investirati u navedene radove, a prema Momirovićevim tvrdnjama, biće rekonstruisan i put do aerodroma.

Ministarstvo i "Aerodromi Srbije" za ovu godinu na raspolaganju imaju 300 miliona dinara za ovu namenu.

Foto: Grad Užice

Rekonstruisana aerodromska zgrada

DRŽAVA UPRAVLjA KOMPLEKSOM

AERODROM "Ponikve" izgrađen je 1983, a pista je duga 3.085 metara. Na severozapadnom delu izgrađena je okretnica, a pored jednog i drugog kraja praga završene su platforme za letelice. Aerodrom je 2010. godine predat na upravljanje gradu Užicu, od 2013. godine se koristi za obavljanje vazdušnog saobraćaja za sopstvene potrebe, a sada država upravlja ovim kompleksom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)