SMANJENJE REGRESA ZAKOČILO PROIZVODNJU: Gradonačelnik Kragujevca sa radnicima "Fijat plastika", štrajk još bez rešenja

M. LUKOVIĆ

15. 04. 2021. u 19:00

RADNICI preduzeća "Fijat plastik" već dva meseca su u generalnom štrajku, nezadovoljni zbog umanjenja zarada, ali rešenja ovog problema još nema.

СМАЊЕЊЕ РЕГРЕСА ЗАКОЧИЛО ПРОИЗВОДЊУ: Градоначелник Крагујевца са радницима Фијат пластика, штрајк још без решења

Foto: Arhiva "Novosti" i M. Luković

Predstavnike radnika je primio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić koji je obećao da će, uz pomoć Vlade Srbije i u razgovorima sa menadžmentom "Fijata", pokušati da nađe obostrano prihvatljivo rešenje.

Posle razgovora sa radnicima "Fijat plastika", gradonačelnik je novinarima izjavio da razume muke zaposlenih, kao i da su njihovi zahtevi opravdani jer su im primanja svedena na minimum. Dodao je da mnogi od njih imaju kredite i da su u teškoj poziciji. Međutim, reč je o inostranom poslodavcu i ingerencije lokalne samouprave su male.

Podsetimo, problemi u "Fijat plastiku", koji je u vlasništvu italijanske kompanije i proizvodi branike za automobil "500 L", počeli su početkom godine. Odlukom poslovodstva, radnicima su umanjene zarade, a oni su "odgovorili" štrajkom upozorenja koji je počeo 12. januara. Sredinom narednog meseca su započeli i generalni štrajk jer im je plaćeno odsustvo umanjeno na 60 odsto zarade, a regres drastično smanjen, što se odražava i na prosek zarada. Radnici traže da se to vrati na prethodni nivo, koji je važio do početka godine.

- Preneli smo gradonačelniku da je iznos regresa koji nam je poslovodstvo samovoljno umanjilo, za sve radnike, oko 30.000 evra godišnje. To za "Fijat" nije neka cifra, a za nas je ogromna. Svaki dan štrajka kompaniju, samo za energente, košta 45.000 evra, a time i državu Srbiju, koja je trećinski vlasnik - kaže Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora.

PROTEST

SINDIKAT i radnici "Fijat plastika" su odlučili da 24. aprila organizuju protestni skup ispred zdanja Skupštine grada, jer su dosad štrajkovali na svojim radnim mestima, u fabričkom krugu.

FABRIKA AUTOMOBILA

NAJVEĆA firma u sistemu FCA Srbija u Kragujevcu, Fabrika automobila, direktno je zavisna od proizvodnje u "Fijat plastiku" koji je jedini dobavljač branika za model "500 L". Radnici u Fabrici automobila bili su na plaćenom odsustvu bili od 24. marta, a 12. aprila su počeli sa radom. U sindikatu ove fabrike česta plaćena odsustva pravdaju trenutnim stanjem na tržištu, odnosno da je politika "Fijata" da ne stvara zalihe, već proizvodnju organizuje u skladu sa zahtevima kupaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)