INTERVJU Haris Teoharis: Srbi će biti naši prvi gosti!

J. Subin

01. 04. 2021. u 12:00

ZA nas je najvažnije da Srbi putuju u Grčku. Svake godine pozdravimo više od milion turista iz vaše zemlje.

ИНТЕРВЈУ Харис Теохарис: Срби ће бити наши први гости!

Foto N. Skenderija

Najveći gubitak nije finansijski, već taj što je zbog pandemije bezbroj ljudi lišeno prava da se slobodno kreće. Nadam se da je put za otvaranje turizma već otvoren, kako bismo svi mogli da ispunimo svoje snove i želje.

U razgovoru za "Novosti" ovo je rekao ministar turizma Grčke Haris Teoharis i najavio da će vrata njihove zemlje, za naše građane, biti otvorena od aprila. U prvoj fazi sprovodiće se pilot-program za Srbiju, EU, SAD, Britaniju, Izrael i Ujedinjene Arapske Emirate.

Uslovi ulaska u Grčku su poznati, potvrda o vakcinaciji, negativan PCR ili test kojim se potvrđuje da je neko preležao koronu. Kako ćete to kontrolisati?

- Uz ove uslove, radiće se slučajno uzorkovanje na graničnim prelazima, nakon što posetioca odabere algoritamski sistem EVA, zaposleni će raditi dodatnu proveru. Vakcinacija će morati da se dokaže potvrdom, koju izdaje nadležni organ svake zemlje. Ovaj sertifikat mora da sadrži podatke na engleskom jeziku i datum vakcinacije svake doze mora biti proverljiv.

MAŠTAM O SKADARLIJI

Kako vam se čini Beograd, s obzirom na to da ste prvi put u Srbiji?

- Prvi put sam posetio Beograd i pomalo je čudno da to nisam učinio do danas. Srbija je uvek bila visoko pozicionirana na mojoj ličnoj listi destinacija. Iz različitih razloga, međutim, ranije nisam uspeo da putujem u vašu zemlju. Što se Beograda tiče, veoma bih voleo da vidim stare i moderne arhitektonske spomenike, kao i da posetim Ratni muzej i Muzej Nikole Tesle. Ali pre svega, voleo bih da jednostavno šetam ulicama poput čuvene Skadarlije, da osetim puls grada i njegovih stanovnika. Uveravam vas da ću se uskoro vratiti sa porodicom.

Hoće li građani Srbije moći ove godine da realizuju uplaćene aranžmane u Grčkoj?

- Hotelijeri i preduzetnici iz turističkog sektora u Grčkoj, u konsultaciji sa našim Ministarstvom, osmislili su fleksibilne programe za potpunu nadoknadu bilo koje avansne rezervacije, koja je ostala neispunjena, iz razloga koji su van naših mogućnosti. Srpski turisti mogu biti uvereni da u Grčkoj, u potpunosti poštujemo njihov novac, dostojanstvo i ličnost. Pre svega poštujemo prijateljstvo, koje povezuje naše narode i poverenje, koje je razvijeno između Srba i Grka proteklih godina.

Šta građane Srbije može da očekuje ovog leta u Grčkoj?

- Naš moto za ovo leto je "Sve što želite je Grčka". Srbi koji ove godine otputuju u Grčku uživaće u poseti i biti apsolutno zdravstveno sigurni. Grčka je pionir u zaštiti svojih stranih posetilaca, svojih građana i svih onih koji se bave turizmom. Prioritet nam je vakcinacija zaposlenih u industriji. Zbog toga će srpskim turistima biti ponuđeno neuporedivo iskustvo gostoprimstva u Grčkoj i slobodnog kretanja, da posete spomenike kulture. Jedina obaveza turista je da se pridržavaju zdravstvenih zaštitnih mera koje važe za sve građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba