PROZIVAJU, A NE PLAĆAJU POREZ: "Telekom Srbija" u Švajcarskoj tužio četiri pravna lica "Junajted medije" zbog nelojalne konkurencije

E. V. N.

20. 02. 2021. u 11:00

MEDIJSKI okršaj "Junajted grupe" i "Telekoma Srbija" ne jenjava. Nižu se prozivke i tužbe, a poslednju je podneo "Telekom Srbija" protiv četiri pravna lica "Junajted grupe", Privrednom sudu u Cirihu u Švajcarskoj.

ПРОЗИВАЈУ, А НЕ ПЛАЋАЈУ ПОРЕЗ: Телеком Србија у Швајцарској тужио четири правна лица Јунајтед медије због нелојалне конкуренције

Novosti

Tužbe su, kako kažu u "Telekomu", podnete zbog nelojalne konkurencije i medijskog izveštavanja na televizijskom kanalu N1 na srpskom jeziku i N1 internet portalu.

Prozivke na račun "Telekoma Srbija" ne jenjavaju već nedeljama, od kada je kablovski operater SBB optužio državnog operatera da udruživanjem sa "Telenorom" namerava da potisne kanale "Junajted medije", a time uguši "medijsku slobodu" Srbije. Optužbama da "Telekom" i "Telenor" nameravaju da kartelišu telekomunikaciono tržište, pridružile su se optužbe na račun "Telekoma" da je preuzimanje "Telekomovih" obveznica od strane centralna banke zapravo ilegalna državna pomoć.

Stručnjaci iz oblasti antimonopolskog poslovanja kažu da su sva ova negodovanja "Junajted medije" zapravo njihov strah od konkurencije. Naglašavaju da je u pitanju firma koja je decenijama nepravedno dominirala tržištem, koja i danas na razne načine koristi poreske olakšice Srbije, razne subvencije, ne plaćajući značajan deo poreza na dobit, koristeći pomoć države tokom korone, a u isto vreme ignorišući zakon.

- Prema zvaničnom izveštaju iz Luksemburga, do 2025. godine kroz plaćanje manje od 50 odsto poreza na dobit, "Junajted medija" uštedi desetine miliona evra godišnje - kaže naš sagovornik, stručnjak za antimonopolsku regulativu zakonodavstva. - U isto vreme "Telekom Srbija" nema nijednu pomoć, niti subvenciju, ni za kovid, jer je državna firma.

ZAMERAJU ONO ŠTO JE U EU NORMALNO

VEĆ danima operater kablovske i satelitske televizije SBB spočitava "Telekomu" da se spaja sa "Telenorom", a da se iza toga krije namera da potisne SBB sa tržišta, pa time i medije u njihovom vlasništvu. Stručnjaci iz oblasti telekomunikacija potvrđuju da je ono što se poslednjih dana u medijima naziva pravljenjem kartela, u 19 zemalja Evropske unije česta situacija na tržištu. Takođe dodaju da to nije novina ni kod nas, a da bi i sam SBB mogao da zna jer je "do juče" bio u povlašćenom položaju, godinama besplatno koristeći državne resurse.

Kako objašnjavaju, "Junajted medija" je osim toga kuća koja kompletan sadržaj proizvodi u Srbiji, emituje iz Srbije i uređivačke odluke donosi u Srbiji, a da državi ne plaća nikakvu naknadu. Kao opravdanje za neplaćanje naknade navodi podatak da su registrovani u drugoj zemlji i da su dozvole za emitovanje pribavili u inostranstvu.

- Nema govora o kartelisanju tržišta, već naprotiv, to je razbijanje kartela, a svi ugovori između "Telekoma" i "Telenora" o iznajmljivanju infrastrukture čisti su kao suza. Nema reči o gušenju sloboda medija, već to mnogo više govori o tome da kanali "Junajted medije" tendenciozno izveštavaju - kaže dobro obavešten stručnjak za antimonopolsku regulativu. - Zašto N1 BiH i Hrvatska omogućavaju besplatni lajvstrim program preko interneta, a isto to u Srbiji mora da se plati! Sve što radi "Junajted medija" je da političkim klevetanjem brane monopolski položaj na tržištu. Ako se krene redom na svaku od njihovih optužbi, dobija se jasan odgovor da je u pitanju neistina.

U sve oštrijem sporu između "Telekoma" i "Junajted medije", strana kompanija pominje nedavni otkup obveznica kao ilegalnu državnu pomoć. Kompanija "Telekom Srbija" je, naime, u septembru prvi put emitovala korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, u skladu sa prethodno donetom odlukom Skupštine akcionara te kompanije. Kako u NBS kažu, one su otkupljene po potpuno tržišnim uslovima, odnosno po stopi koja je gotovo identična kuponskoj kamatnoj stopi.

Centralna banka objašnjava i da nije ni približno otkupila maksimalan "dozvoljeni" iznos korporativnih obveznica "Telekoma", koji je, navodi, ograničen sa dva kriterijuma - 70 odsto ukupne emisije ili 11 milijardi dinara izloženosti prema jednom emitentu. U NBS naglašavaju da je postojala dovoljno velika tražnja banaka kao investitora za tom obveznicom.

- Nije nikakvo čudo da NBS kupi obveznice "Telekoma", jer je u pitanju zdrava firma i osim 30 odsto koje je kupila centralna banka, pet banaka je želelo ove hartije od vrednosti - kaže naš sagovornik. - Iza ovih prozivki krije se neoliberalna žvaka da je sve što je državno odamah i netržišno, a nije tako. NBS već godinama stimuliše tržište obveznica.

SPORNI KANALI

U POSLEDNJOJ tužbi "Telekom" navodi da su date lažne ili uvredljive izjave, sa posebnim osvrtom na izjavu "Junajted grupe" da je neprihvatanje njene "ponude" za distribuciju "Junajted medija" kanala od strane "Telekoma" urađeno namerno, pa je "Telekom" na taj način svojim korisnicima uskratio kanale poput Sport kluba, Granda i N1. Na listi tuženih su se našli "Junajted grup B.V.", kao i njena tri povezana pravna lica - "Junajted medija netvork AG (UMN)", "Junajted medija Sarl" i "Adrija njus Sarl".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)