OBUČAVAĆE POSADE BRODOVA: Ministarstvo raspisalo javnu nabavku za projekat Nacionalne akademije

J. Gočanin

20. 12. 2020. u 17:05

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju Nacionalne akademije za obuku članova posade brodova na Novom Beogradu.

ОБУЧАВАЋЕ ПОСАДЕ БРОДОВА: Министарство расписало јавну набавку за пројекат Националне академије

Foto N. Živanović

Vrednost javne nabavke je 40 miliona dinara bez PDV, a rok za podnošenje ponuda je 13. januar, dok će Odluka o dodeli ugovora biti doneta u roku od 30 dana od otvaranja ponuda.

Nova nacionalna akademija planirana je na lokaciji između privredne zone auto-put i aerodroma "Nikola Tesla". Ministarstvo je predvidelo realizaciju ovog projekta po modelu javno-privatnog partnerstva, jer procenjena vrednost radova na izgradnji iznosi 7,5 miliona evra, a sa ulaganjima privatnog partnera ukupna vrednost projekta je oko 11 miliona.

ZAKON

PLANIRANA izgradnja trening centra rezultat je potreba da Republika Srbija preduzme potrebne aktivnosti za punu primenu odredaba Pravilnika o zvanjima članova posade brodova trgovačke mornarice, kao i Uredbe o zvanjima kojima su, između ostalog, propisani uslovi i načini sticanja zvanja i ovlašćenja članova posade brodova unutrašnje plovidbe i pomorskih brodova.

- Visoki troškovi investicionog ulaganja i zahtevi koji se odnose na osoblje, pre svega u pogledu licenciranih instruktora i procenjivača znanja, prevazilaze trenutne kapacitete Srbije - navodi se u dokumentaciji.

- Zbog toga će država investirati u izgradnju infrastrukture Nacionalne akademije, dok će privatni partner obezbediti tehničko-tehnološki nou-hau, licencirane instruktore i procenjivače, te uspostaviti sertifikovani proces obuke i ukupnog upravljanja Akademijom u skladu sa međunarodnim standardima.

U okviru Nacionalne akademije planirana je izgradnja glavne zgrade na 2.500 kvadrata koja podrazumeva nekoliko specijalizovanih prostorija za sprovođenje teorijske nastave u oblasti navigacije, brodomašinstva, kao i elektrike i elektrotehnike. Takođe, planirane su prostorije za nastavu koja se odnosi na gasne i hemijske tankere, manipulaciju opasnim teretom i sticanje znanja u odnosu na bezbednost na brodu i u oblasti pretovarnih  operacija brodova u lukama.

OBRAZOVANjE ODRASLIH

DOMAĆIM zakonodavstvom, a u skladu sa međunarodno usaglašenim standardima za vršenje obuke, kao i starosne strukture članova posade brodova, propisano je da će se Nacionalna akademija uspostaviti u statusu javno priznatog organizatora aktivnosti u smislu zakona kojim se uređuje obrazovanje odraslih.

Planirana je i izgradnja zasebne zgrade, ukupne površine oko 3.000 kvadrata, za smeštaj polaznika, koja uključuje recepciju, restoran, kantinu, kuhinju, dva amfiteatra i toalete, sobe za polaznike i prostorije za socijalizaciju. Predviđena su i mesta za sprovođenje praktične nastave koja obuhvata bazen od 1.500 kvadrata, zatvoreni i otvoreni protivpožarni poligon, kao i posebne radionice za bezbednost na radu, brodomašinstvo, zavarivanje...

Osim objekata Nacionalne akademije, planira se i izgradnja pristupnih i internih saobraćajnica, kao i parkinga odgovarajućeg kapaciteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024