BANKE BLOKIRAJU SRPSKE SUDOVE: Desetine hiljada tužbi zbog troškova obrade kredita

B. Ca.

22. 09. 2020. u 14:37

OSNOVNI sudovi u Srbiji u poslednje tri godine blokirani su desetinama hiljada tužbi građana protiv banaka, kojima se traži poništavanje odredbi ugovora o kreditima na osnovu kojih su banke naplaćivale "troškove obrade kredita".

БАНКЕ БЛОКИРАЈУ СРПСКЕ СУДОВЕ: Десетине хиљада тужби због трошкова обраде кредита

Foto: Tanjug

Na ovo je danas ukazalo Udruženje sudija i tužilaca UST i pozvalo Vladu da učestvuje u rešavanju ovog pitanja na brz i pogodan način, jer sudovi zbog zatrpanosti predmetima ne mogu da ih rešavaju.

Parnična odeljenja osnovnih sudova koji postupaju u prvom stepenu su ove godine utrostručili mesečni priliv predmeta, pa tako sudija koji postupa u ovoj materiji dnevno primi i po više desetina tužbi sa ovim tužbenim zahtevom.

Ovo strukovno udruženje očekuje da Vlada Srbije kao i kod problema za zaduživanjem u švajcarcima, oformi radnu grupu sa predstavnicima nadležnih ministarstava, Narodne banke Srbije, poslovnih banka i sudija, koja bi se pronašao model za što efikasnije prevazilaženje ove situacije.

Kako UST navode, u ovim sporovima između građana i banaka, banke spore pravni osnov i pravno shvatanje banaka nema uporište u domaćim propisima. Dodaju da bi ovaj problem uskoro mogao da pogađa i državu jer će kao posledica ovog nesavladivog stanja proizaći zahtevi za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, koji će biti praćeni ogromnim troškovima koje će plaćati država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024