KUPIO NAJSKUPLJI STAN U BEOGRADU NA VODI: Ima 144 kvadrata, a evo koliko ga je platio

Z. Radović

02. 09. 2020. u 13:00

PRVIH 40 nekretnina za koje su novi vlasnici izdvojili najviše novca u prvom kvartalu ove godine prodato je u "Beogradu na vodi".

КУПИО НАЈСКУПЉИ СТАН У БЕОГРАДУ НА ВОДИ: Има 144 квадрата, а ево колико га је платио

Foto: Igor Petrović

Vlasnik najskupljeg prometovanog stana izdvojio je čak 1.313.888 evra za 144 kvadrata, odnosno više od 9.000 evra po kvadratu!

Rekordna cena starogradnje od 3.737 evra postignuta je za stan u Starom gradu, a najviše novca u iznosu od 810.000 evra za petosoban stan u istoj opštini.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je ukupan promet za prvih pola godine u odnosu na isti period lane nešto manji i to zbog pada prometa u vreme vanrednog stanja. Ukupna vrednost prometa nekretnina za prvih šest meseci bio je 1,7 milijardi evra. Broj prometovanih nepokretnosti pao je za 13 odsto.

Prosečna cena kvadrata starogradnje bila je 997 evra, a za novogradnju 1.337 evra, dok je u prvom polugodištu prošle godine za stare stanove trebalo izdvojiti 950 evra, a za nove 1.320 evra, što znači da su kupci u proseku kvadrat plaćali više nego lane.

Milić Đoković iz Klastera nekretnina kaže da se nastavlja i trend kupovine za keš, jer su u čak 67 odsto slučajeva nekretnine plaćane gotovinom, a u 33 odsto iz kredita.

- Promet je dobar i ne može se reći da će biti značajnijih pomeranja do kraja godine - smatra Đoković. - Da nije bilo epidemije, rast prometa nepokretnosti bi bio oko 15 odsto. Stanovi su skupi, ali ne mogu reći da su cene nerealne.

PORASTAO SAMO PROMET VIKENDICA

PROMET vikendica je porastao za čak 39 odsto. Za prvih šest meseci prodata je 551 kuća za odmor, dok ih je u istom periodu lane prometovano 155 manje. Najveća potražnja bila je u Vojvodini, u opštinama na padinama Fruške gore. Rekorder je Inđija, gde je prodato 98 vikendica, gotovo duplo više nego u istom periodu lane kada su nove vlasnike dobile 52. U ovoj opštini postignuta je i druga najviša cena nekretnine od 200.000 evra. Skuplja je bila jedino kuća za odmor u Čajetini, na Zlatiboru i to za 53.000 evra. Najjeftinija vikendica kupljena je za 1.000 evra, i to u Zrenjaninu.

Zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti pri Privrednoj komori Srbije, Nenad Đorđević, objašnjava da većinu kupaca koji plaćaju gotovinom čine ljudi koji su prethodno prodali nekretninu koja je bila u njihovom vlasništvu.

- Ostali koji plaćaju gotovinom, koriste novac sa štednje u bankama, jer im je isplativije da izdaju kupljene nekretnine nego da štede u banci - navodi Đorđević. - Posle pada prometa za vreme trajanja vanrednog stanja od oko 70 odsto, situacija se odmah nakon njegovog ukidanja normalizovala i promet je već u maju dostigao nivo iz februara.

Najviše se trgovalo u junu, a najveći broj kupoprodaja registrovan je u Vojvodini, dok je Beograd na drugom mestu. Značajno je povećan broj prodaja vikendica, koje u ukupnom obimu prometa učestvuju sa jedan odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest