NAKUPCI, koji su navikli da dobro zarade na tuđoj muci, i ove sezone prave pometnju na tržištu i skidaju kajmak. Zbog niske otkupne cene, naročito su očajni proizvođači paradajza.

Sasa

30.07.2020. 11:53

Kako naivno razmisljanje. Predlazem mu da on po toj racunici za 20 din/kg organizuje odlazak do Leskovca, hladnjacu, rentiranje magacina hladnjace u gradu, dostavna vozila, cekanje na naplatu 60-120 dana ili sedenje na vrucem asfaltu, radnika/e koji hoce to da radi, doprinose, placanje taksi, tezgi, gubitak bacene neprodate i kalirane robe... a ako bi da plasira trgovniskim lancima neka objasni svima kako to misli da sa 20 dinara odradi i ovaj koji ce da ubedi trgovine da uopste kupe robu, da istu prodaju sa njihovih 10 din zarade ukljucujuci i PDV koji doticni ni ne placa. Znaci oni da sebi zacrtaju koliko zele, a ostali ''neradnici'' da rade za 3 din/kg i trgovinski lanci za 8,3 din/kg. Osvesti se covece, tako ne funkcionise ekonomija ni trgovina. Da je to tako lako kao sto on misli, neka sam proba i zatvori lanac ''da ga niko ne eksploatise''. Srecno... Kao kad cujem malinare kako racunaju u glavi da je kod njih malina 2 eur/kg a u Nemackoj 16 eur/kg, a hiljade u lancu od njive do trpeze ce da rade gratis za njih. Pa izvolite, niko vam ne brani...

buki

30.07.2020. 12:18

@Sasa - Mislim da je tekst o sitnim nakupcima, oni koji direktno ili na kvantašu od proizvodjača kupuju onoliko robe koliko mogu da prodaju tog i sledećeg dana (zavisi od kvarljivosti robe). Njima ne treba sve to što ste Vi naveli, nemaju nikakvu proizvodnju, zaludni su i mogu po ceo dan da provedu na pijaci.

buki

30.07.2020. 11:58

Velikim proizvodjačima treba besplatno obezbediti tezge na pijacama, pa će oni zaposliti nekog da im prodaje robu, ako već ne mogu sami da stignu. Onda se ne bi dogadjalo da žena koja živi pored mog voćnjaka sljiva, obere i na zakupljenoj tezgi proda sve moje sljive, iako ima samo malo okućnice, na kojoj ne gaji ništa. Ne da mi ne ostane za rakiju, nego godinama nemam dovoljno ni za dżem. Alalila sam ja to, ali ljudi koji od poljoprivrede żive, nemaju taj luksuz da mogu da dignu ruke od svojih proizvoda.

PERAAS

30.07.2020. 12:10

E MOJ DOMACINE , RUKE TI SE SE POZLATILE SA TAKVIM RODOM.... ALI ONI IZMEDJU , KAKO KAZES, / NERADNICI I DZABOLEBONJE / KOTE SE I SIRE BRZE NEGO KORONA,,,

Golub

30.07.2020. 14:50

Čovek je očito veliki radnik , ali ne treba ga optuživati zato što nije završio ekonomiju . Stvarno je ogromna razlika između cene proizvođača i pijačne . Pustimo sada prodavnice koje plaćaju PDV . Ovi nakupci na tezgama plaćaju samo tezgu po danu , to je daleko manje od PDV , a košta ih samo prevoz od kvantaša do pijace i zarađuju duplo .

Boban

30.07.2020. 16:15

Нека се удруже 10, 15 и више произвођача, нека формирају задругу и нека сами управљају са њом. Од државе ће добити подстицај да направе хладњачу и сами ће формирати велико или малопродајну цену својих производа. То је један од начина да се "прескоче" накупци, а и они који желе да купују на велико неће моћи да их уцењују за цену. Чиста економија али спојена са логиком. Удружите се људи и биће вам и лакше и боље.