MALO BOGATSTVO ZA HALJINU: Priprema dece za proslavu maturske večeri iz godine u godinu sve zahtevnija za roditeljski džep

G. V.

25. 05. 2024. u 07:00

DOBAR provod je imperativ, ali ništa manje nije važno ni kako će mali i veliki maturanti ispratiti đačko doba, i ušetati u novi period svojih života.

МАЛО БОГАТСТВО ЗА ХАЉИНУ: Припрема деце за прославу матурске вечери из године у годину све захтевнија за родитељски џеп

Foto: Profimedia

 Mature su odavno postale veliki izdatak za roditeljski budžet, cene svečanih toaleta sve su više iz sezone u sezonu, a trendovi sve raznovrsniji. Tinejdžeri nastoje da ih isprate, a roditelji daju sve od sebe ne bi li ih materijalno ispratili. U skladu sa mogućnostima.

Gotovo je nemoguće opremiti buduću maturantkinju za manje od 200 evra. Roditelji dečaka proći će nešto povoljnije, jer njihovo "sređivanje" zahteva odelo i cipele. A sve to može biti i znatno skuplje, ukoliko se izrazi želja za nošenjem brendiranog komada odeće. Prema rečima jedne gimnazijalke, čija potraga za autentičnim izgledom traje već neko vreme, i sama se iznenadila kada je sa roditeljima na papir stavila koliko je novca potrebno za jedno posebno veče.

- Haljina košta bar 100 evra, a ima ih i za 1.000 i više evra, cipele mogu da se nađu za manje od 100 evra, kao i torba - priča nam Marija S. - Ko hoće brendirano za sve ovo treba da izdvoji i po nekoliko hiljada evra. Za šminku je potrebno još minimum 40 evra, a u trošak svakako teba uračunati i plaćanje alkoholnih pića u hotelu koja nisu uračunata u cenu, s tim što hoteli daju popust na ta pića, pa nisu standardne hotelske cene nego kao u prosečnom kafiću. Posle proslave društvo se seli na "after" a koliko to košta zavisi od mesta na koje se ide.

Za proslavu do 11.000 dinara

PROSLAVE velike mature u Beogradu kreću se između 9.000 i 11.000 dinara, u zavisnosti od izbora ugostiteljskog objekta i paketa koji obuhvata hranu, piće i muzički program. U tu cenu je za srednjoškolce uračunato sedam sati provoda - od 21 sat do četiri časova ujutro, večera, koktel dobrodošlice, prvo piće i neograničena količina bezalkoholnog pića tokom maturske večeri. Alkoholna pića se posebno naplaćuju. Za maturante u drugim gradovima, cene su značajno niže. Primera radi, u Topoli je proslava u jednom restoranu 6.000 dinara.

Izlozi butika trenutno su "okupirani" svečanom ponudom. Među njima ima zvučnih brendova, za koje se zna da su prva stanica u potrazi. Od opsega cena i ponude zavisi da li će biti i poslednja. Takođe, u tržnim centrima se može naći nešto povoljnija varijanta haljina, suknji i bluza. Ali tu je bojazan da će barem jedna od devojaka imati istu odevnu kombinaciju. To može biti simpatično, ali kako su nam rekle sagovornice, ipak nastoje da budu posebne, što zahteva koju hiljadu više. Zato se mnoge maturantkinje odlučuju da šiju haljine po uzoru na toalete slavnih dama. Kada se u obzir uzmu materijal i rad šnajderke, ni tada ne prolaze povoljnije, najmanje oko 15.000 dinara.

- Znam kakve su mogućnosti mojih roditelja i stvarno se trudim da uđem u budžet koji su mi namenili. Nije lako. Prigodne haljine je teško pronaći za manje od 7.000 dinara, ali kada se u trošak uključe cipele, torba, nakit, frizer, manikir, plus novac za kupovinu fotografija i kasnije za izlazak, neće malo koštati ta noć - iskrena je srednjoškolka Teodora M.

U zavisnosti od toga šta žele, devojčice će za svečanu frizuru dati od 5.000 do 7.000 dinara. Obično feniranje uglavnom košta do 1.000 dinara. Profesionalna šminka gotovo je neizostavna na spisku "potrepština" za matursko veče. I luskuz je. Prosečna cena u salonima je 3.000 dinara, a neki od njih nude paket uslugu - šminku, frizuru i veštačke trepavice za oko 12.000. Da nokti budu uredni i u "tonu" sa toaletom treba izdvojiti još najmanje 1.500 dinara. Mali broj devojaka odlučuje se da pozajmi toaletu i da sama sebi sredi kosu i nokte.

- Ćerka je odabrala haljinu još pre nekog vremena, sada smo u potrazi za torbom i sandalama. Cene su zaista šarene, štikle se mogu naći za 4.000 dinara pa na više. Torbice u koje staju samo novac i telefon mogu da se proberu za 1.000 dinara. O "markiranim" aksesoarima ne smem ni da mislim - kaže nam majka jedne maturantkinje.

Za dečake je sve mnogo jednostavnije, zato i jeftinije. Oni uglavnom za maturu žele košulju i pantalone, tako da mogu da nađu košulje za 2.500 do nekoliko hiljada dinara, cipele ili patike od 5.000 dinara pa naviše i pantalone opet za sličan iznos. Ukoliko se odluče za odela, ona koštaju u proseku od 11.000 do 15.000 dinara, naravno ima i onih koja su dosta skuplja. U tom slučaju ide i kravata ili leptir mašna, što poskupljuje "autfit" za nekoliko hiljada dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)