OD 1. JANUARA NOVO PRAVILO ZA VOZAČE: Ko nema ovaj deo na vozilu biće odmah isključen, država daje subvencije za kupovinu

Novosti online

05. 04. 2024. u 13:43

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja je treću godinu zaredom raspisala javni poziv za besplatnu dodelu zaštitnih ramova za traktore u Srbiji, a prijave traju do 15. maja, dok će od 1. januara 2025. godine traktori proizvedeni nakon 1983. godine biti onemogućeni da učestvuju u saobraćaju bez kabine ili zaštitnog rama.

ОД 1. ЈАНУАРА НОВО ПРАВИЛО ЗА ВОЗАЧЕ: Ко нема овај део на возилу биће одмах искључен, држава даје субвенције за куповину

Foto: B. Grujić

Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, rekao je da je cilj podele besplatnih ramova zaštita vozača traktora prilikom prevrtanja i da se smanji broj stradanja vozača traktora.

- U Republici Srbiji od preko 400.000 traktora, preko 150.000 traktora je bez zaštitne kabine ili rama. Samo u toku 2022. godini poginuo je 81 vozač traktora u Srbiji, a prošle godine 59. Za dve godine ove akcije uspeli smo da smanjimo broj stradalih za 29. U poslednjih 10 godina samo na putevima Republike Srbije smrtno je stradalo preko 350 traktorista, dok je preko 2.000 povređeno - rekao je Koković.

Ističe da je do sada podeljeno preko 7.000 zaštitnih ramova.

125 MILIONA DINARA

Prema njegovim rečima Vlada Srbije finansira celokupan iznos zaštitnog rama, a u tu svrhu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo je po 125 miliona dinara za 2022, 2023. i 2024. godinu.

- Pozivamo sva zainteresovana fizička i pravna lica na teritoriji Republike Srbije koja ispunjavaju uslove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor, da zaključno sa 15. majem 2024. godine podnesu zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja. Zahtevi se podnose u zatvorenoj koverti na adresu: Bulevar Mihajla Pupina 2, 11070 Novi Beograd, sa naznakom 'Zahtev za subvencionisanu dodelu novog zaštitnog rama' ili putem elektronske adrese Agencije: ramovi@abs.gov.rs - rekao je Koković.

(Dnevnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)