ZA ŠEST GODINA BIĆE 45 ODSTO "ZELENE" STRUJE: U tranziciji fokus na najugroženijim građanima

E.B.T.

26. 03. 2024. u 16:47

MINISTARSTVO rudarstva i energetike pripremilo je Nacionalni plan za energetiku i klimu koji bi trebalo da bude usvojen po formiranju nove Vlade, a prema kome bi do 2030. godine 45 odsto električne energije Srbija dobijala iz obnovljivih izvora.

ЗА ШЕСТ ГОДИНА БИЋЕ 45 ОДСТО ЗЕЛЕНЕ СТРУЈЕ: У транзицији фокус на најугроженијим грађанима

Foto Promo

Ovo je danas izjavila pomoćnik ministra rudarstva i energetike Jovana Joksimović, na skupu koji je organizovao UNDP, a na kome se razgovaralo o prelasku na obnovljive izvore energije na strateški i pravedan način. Joksimovićeva je istakla da je resorno ministarstvo u poslednje tri godine podržalo tri puta više energetski ugroženih kupaca.

Državna sekretarka ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić istakla je da zelena tranzicija mora da bude pravedna i inkluzivna, i da bi u njenom fokusu trebalo da budu kako ugrožene kategorije stanovništva, tako i mala i srednja preduzeća koja su stubovi srpske privrede.

Na skupu su predstavljene i inovacije za pravednu zelenu tranziciju, koje su kompanije iz privatnog i javnog sektora sprovele širom Srbije uz finansijsku podršku Vlade Japana. Kako je rečeno, zahvaljujući tim inovativnim rešenjima, otvorena su 83 zelena radna mesta, a emisije ugljen-dioksida biće smanjene za 28.200 tona godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave