KOPAONIK BIZNIS FORUM: Fokus Vlade Srbije je na biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji

Novosti online

05. 03. 2024. u 21:26

FOKUS Vlade Srbije prethodnih godina bio je na veštačkoj inteligenciji i biotehnologiji, rečeno je danas na Specijalnom događaju u okviru Kopaonik biznis foruma pod nazivom: "Forum naprednih tehnologija: Inovacioni ekosistemi i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti".

КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМ: Фокус Владе Србије је на биотехнологији и вештачкој интелигенцији

Foto: P. Milošević

Na panelu je ocenjeno da velike korporacije ne mogu bez sistema inovacija. 

Direktor tima za specijalne projekte u kabinetu predsednice Vlade Stefan Badža rekao je da prioritet Vlade da se razvija region Jugoistočne Srbije, pre svega u digitalnoj industriji.

- Sa dobrim kompanijama i fakultetima u Nišu možemo da uradimo još više. Fokus nam je prethodnih godina na veštačkoj intelifenciji i biotehnologiji. Nastavljen je značan rast IKT usluga, uprkos krizi. Imamo 10 hiljada zaposlenih u IKT sektoru. Ulažemo u oblasti koje se zasnivanju na znanju i korišćenju modernih tehnologija - rekao je Badža.

Dodao je da je jako bitno fokusirate resurse u različitim oblastima. 

- Na primer, BIO4 kampus u Beogradu će se fokusirati na tehnologije. Tako i u Nišu, gde postoji inovacioni distrikt, moramo da vidimo na koje će se oblasti on fokusirati. Pokušavamo da razvijamu oblast autonomne vožnje, nadamo se da ćemo u Nišu imati poligon za njihovo testiranje - istakao je on.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju u okviru Privredne komore Srbije Predrag Nikolić smatra da je edukacija prioritet kada je digitalna transformacija u pitanju.

"Imamo svu neophodnu infrastrukturu. Dosta toga je urađeno, ostaje edukacija. Takođe je neophodna saradnja nauke i privrede", istakao je Nikolić 
Vladimir Radovanović iz Ministarstva nauke ističe da trenutno u Srbiji postojo oko 750 startap kompanija.

- Počeli smo izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu, brzo će biti i u Čačku. Imamo 23 regionalno inovativna startap centra. U većini gradova u Srbiji koji nemaju fakultete, mladima je omogućeno da se razvijaju kroz te centre - kaže Radovanović.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović ocenjuje da pozitivno što imamo Strategiju pametne specijalizacije, ali ističe da je neophodno unaprediti regionalni razvoj.

- Jugu i istoku Srbije treba posvetiti mnogo više pažnje. Pozitivno je što imamo Strategiju pametne specijalizacije, što govorimo o pametnim regionima. Međutim, nemamo stratešku politiku regionalnog razvoja. Dve trećine BDP-a su u Beogradu i Novom Sadu. Moramo da radimo na osmišljavanju politike regionalnog razvoja - zaključio je Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave