MANJE OD 20 ODSTO VISEĆIH MOSTOVA UPOTREBLJIVO: Tek kad je Ministarstvo građevinarstva dalo nalog opštine ih popisale

E.B.T.

15. 01. 2024. u 16:19

Od 70 visećih mostova, koliko ih prema podacima Ministarstva građevinarstva ima u Srbiji, 13 je u dobrom stanju, 43 su za sanaciju, a 14 mostova je za rušenje. Ovo je rečeno danas na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj Državne revizorske institucije (DRI). Predsednik ove institucije, Duško Pejović, rekao je da viseći mostovi nemaju značajan udeo u ukupnom broju i dužini mostova u našoj zemlji, ali da mogu da predstavljaju opasnost po život ljudi ako se njima ne upravlja adekvatno, i da je zato DRI radio ovu reviziju.

МАЊЕ ОД 20 ОДСТО ВИСЕЋИХ МОСТОВА  УПОТРЕБЉИВО: Тек кад је Министарство грађевинарства дало налог општине их пописале

Foto: Printscreen/Youtubecharapan70/

- Do kraja 2022. godine nije postojala objedinjena evidencija visećih mostova u Srbiji, a planske aktivnosti gradova nisu u dovoljnoj meri obezbedile uslove za efikasno upravljanje visećim mostovima – rekao je Pejović. - Nakon naloga Ministarstva građevinarstva iz novembra 2022. godine lokalne samouprave su popisale broj i procenile stanje visećih mostova. U periodu od od 2020. do 2022. nadležni nisu preduzeli dovoljno aktivnosti kako bi ti objekti bili bezbedni za korišćenje.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo je u decembru 2022. godine donelo instrukciju o preduzimanju potrebnih mera radi zaštite ljudskih života i imovine, ali je potrebno da se prati postupanje lokalnih samouprava, kako bi se unapredilo stanje u ovoj oblasti.

Ovlašćeni državni revizor i vođa tima koji je radio na ovom izveštaju, Goran Čabarkapa, je rekao da su osim ovog ministarstva revizijom bili obuhvaćeni i Kraljevo, kao grad sa najviše visećih mostova u Srbiji i Zaječar, jer je grad sa najviše ovih objekata za rušenje.

-Od 14 visećih mostova u Kraljevu i Zaječaru, na osnovu stanja koje su utvrdili gradski građevinski inspektori, samo jedan je bezbedan za korišćenje – naveo je Čabarkapa. - Poseban problem je što je mnogo visećih mostova staro, neki i više od pola veka. Mnogi od njih nemaju građevinsku dozvolu, i ne zna se ko ima vlasništvo nad njima.

INSTRUKCIJE

DRŽAVNA revizorska institucija (DRI) je nakon sprovedene revizije Ministarstvu građevinarstva preporučila da nastavi da ažurira podatke o broju i stanju visećih mostova i da prati da li jedinice lokalne samouprave postupaju po njegovim instrukcijama. Gradovima Kraljevu i Zaječaru DRI je dao smernice da preduzmu aktivnosti za efikasnim upravljanjem ovim mostovima i kako bi oni bili bezbedni za korišćenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!