ŠTA ĆE BITI SA PUTNICIMA KOJI SU UPLAĆIVALI ARANŽMANE PREKO "BARCINA"? Agencija koja je bankrotirala ima 648 nerealizovanih putovanja

E.B.Talijan

04. 01. 2024. u 16:19

MINISTARSTVO turizma očekuje da će svi putnici koji imaju uplaćene, a nerealizovane aranžmane preko agencije "Barcino turs", biti u celini obeštećeni, i poziva ih da se što pre jave osiguravajućem društvu "Milenijum osiguranje" da bi se aktivirala polisa. Turistička inspekcija proglasila je juče insolventnost ove agencije, odnosno nemogućnost isplaćivanja dospelih potraživanja. U ministarstvu su potvrdili za "Novosti" da polisa "Barcina" iznosi 250.000 evra, što je oko 29,3 miliona dinara. Taj iznos je veći od same štete, pa ne bi trebalo da bude problema da putnicima sve bude isplaćeno.

ШТА ЋЕ БИТИ СА ПУТНИЦИМА КОЈИ СУ УПЛАЋИВАЛИ АРАНЖМАНЕ ПРЕКО  БАРЦИНА? Агенција која је банкротирала има 648 нереализованих путовања

Foto: D. Milovanović

Pomoćnik ministra turizma, Dunja Đenić, kaže da na osnovu podataka iz centralnog informacionog sistema mogu da vide da agencija ima 648 ugovorenih, a nerealizovanih putovanja, čija je ukupna vrednost 31,5 miliona dinara. Ali, kako dodaje, to ne znači da su ti aranžmani plaćeni u celini.

- S obzirom na to da se radi o putovanjima za ovu godinu, a za koje su putnici lane potpisali ugovore, pretpostavljamo da su uplate bile avansne - objašnjava Đenićeva za naš list. - To znači da je uplaćeno 50 odsto od ukupne vrednosti nerealizovanih aranžmana, koja iznosi 31,5 miliona dinara, i da će šteta biti porkivena u celini iznosom garancije putovanja. Verujemo da će svi putnici biti obeštećeni.

Isto očekuje i direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

- Agencija "Barcino" imala je obavezujuću polisu osiguranja čija je vrednost, prema saznanjima koje ja imam, daleko veća nego što su zahtevi putnika - ističe Seničić. - Trebalo bi da svi putnici dobiju 100 odsto iznosa koji su uplatili.

Kako navodi, u naredna dva do tri meseca, ukoliko imaju potrebnu dokumentaciju, svi koji budu aplicirali trebalo bi da dobiju sav novac nazad.

UPUTSTVO NA SAJTU "MILENIJUM OSIGURANjA"

OSIGURAVAJUĆA kuća "Milenijum osiguranje" na svojoj internet stranici obaveštava da je proglašena insolventnost agencije "Barcino turs" i poziva sve oštećene putnike da se jave i da im dostave dokumentaciju neophodnu za isplatu naknade iz osiguranja. Uputstvo o načinu podnošenja zahteva i potrebnim dokumentima objavljeni su na njihovom sajtu.

U ministarstvu ne očekuju situaciju da iznos troškova putovanja bude veći od vrednosti polise, ali objašnjavaju kakav je postupak u tom slučaju.

- Tada bi se povraćaj snižavao srazmerno po putniku, odnosno svim putnicima bi u istom procentu bio smanjen iznos novca za obeštećenje - objašnjava Đenićeva. - Ali, takav scenario ne očekujemo, verujemo da će svi biti u celini obeštećeni.

Ona navodi da je ministarstvo u kontaktu sa osiguravajućom kućom "Milenijum osiguranje" i ističe da je važno da im se svi oštećeni putnici što pre jave da bi mogla da se aktivira polisa.

PREDLOŽENO I ODUZIMANjE LICENCE

AGENCIJA "Barcino turs" bila je u blokadi od 30. oktobra zbog duga. Kako je saopštilo resorno Ministarstvo, turistička inspekcije je u postupcima nadzora po prijavama građana, preduzela više upravnih i kaznenih mera.

- Doneto je rešenje o privremenoj zabrani organizovanja turističkih putovanja, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka za utvrđene prekršaje - navode u Ministarstvu. - Podnet je i predlog za oduzimanje licence zato što za otkazana putovanja nisu vraćena uplaćena sredstva putnicima u zakonom propisanom roku, i što za ugovorena putovanja nije obezbeđen smeštaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)