SANKCIJE KAO DA NE POSTOJE: Prihodi sve veći - Rusija zaradila 100 milijardi dolara od izvoza nafte i gasa

Novosti online

27. 12. 2023. u 16:52

PRIHODI od ruskog izvoza nafte i gasa doprineli su budžetu Rusije sa oko 100 milijardi dolara ove godine, što je blizu nivoa prihoda zabeleženih 2021, pre sukoba u Ukrajini, saopštio je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

САНКЦИЈЕ КАО ДА НЕ ПОСТОЈЕ: Приходи све већи - Русија зарадила 100 милијарди долара од извоза нафте и гаса

Foto AP

On je istakao da više od polovine ukupnih prihoda Rusije od izvoza potiče iz energetskog sektora, ističući da je prodaja nafte i gasa obezbedila stabilan prihod za budžet zemlje.

- Energetski sektor Rusije doprineo je sa oko 27 odsto BDP, dok prihodi od nafte i gasa čine skoro 57 odsto ukupnog izvoznog prihoda cele naše zemlje - kazao je Novak.

Zamenik premijera Rusije je ukazao da je polovina ruskog izvoza energije ove godine otišla u Kinu, dok je udeo Indije za dve godine porastao na 40 odsto. 

- U međuvremenu, udeo Evrope u ruskom izvozu sirove nafte pao je za 90 odsto u poslednje dve godine, sa 40-45 odsto u 2021. na oko četiri do pet odsto ove godine - dodao je Novak.

Kako je dodao, mnoge zemlje su zainteresovane za kupovinu ruske nafte i naftnih derivata, uključujući zemlje Latinske Amerike i Afrike.

Ruske energetske kompanije bile su prinuđene da preusmere isporuke energenata u Aziju, nakon što je izvoz u EU opao usled ruskih sankcija i sabotaže gasovoda Severni tok.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!