Mađarska dobila izuzeće od evropskih sankcija Rusiji

Novosti online

11. 12. 2023. u 20:20

MAĐARSKA je od Evropske unije dobila izuzeće od 12. paketa sankcija Rusiji kojim se ne uključuje zabrana isporuke nafte naftovodom „Družba“, ograničenja protiv nuklearne energije i daljih ograničenja međunarodnih finansijskih transakcija, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Мађарска добила изузеће од европских санкција Русији

Pogoni na atome ne zagađuju životnu sredinu / Foto EPA

-Odbacili smo napore koji imaju za cilj da nas spreče da kupujemo rusku naftu koja se isporučuje preko naftovoda ‘Družba’, rekao je Sijarto, koji u Briselu učestvuje na sastanku sa kolegama iz zemalja EU na kojem se razmatraju pitanja pružanja pomoći Ukrajini i sankcija Rusiji.

Prema njegovim rečima, Mađarska je jasno stavila do znanja da će se složiti sa 12. paketom sankcija samo u slučaju da rafinerije „Mola“ nastave da se snabdevaju sirovom naftom koja se isporučuje preko ovog naftovoda.

Osim toga, Mađarska je „odbacila sve predloge za sankcije u vezi sa nuklearnom energijom“, a projekat izgradnje nuklearne elektrane „Pakš 2“, koji se sprovodi uz pomoć „Rosatoma“, neće biti ni pod kakvim ograničenjima.

-Što se tiče finansijskih transfera van Evropske unije, takođe smo uspeli da obezbedimo da oni ne podležu dodatnim zakonskim ograničenjima, rekao je ministar u pauzi sastanka.

Sijarto je dodao da je Mađarska insistirala da joj se ne uskraćuje mogućnost, kao izuzetak, da trguje na tržištu naftnim derivatima Srednje Evrope proizvedenim od ruskih sirovina u preduzećima „Mola“. Prema njegovim rečima, Mađarska je jasno stavila do znanja da neće blokirati 12. paket sankcija ako ova kompanija i dalje bude mogla da isporučuje benzin i dizel gorivo na tržišta Češke i Hrvatske.

Tokom rasprave o 12. paketu, Mađarska je osigurala da sankcije ne važe za jednu od stranih kompanija koje učestvuju u projektu „Pakš 2“. Ministar smatra da kompanije koje rade u elektrani mogu da budu mirne, jer je izgradnja nove nuklearne elektrane izuzeta od sankcija EU.

Sve u svemu, Budimpešta i dalje smatra da je sankciona politika Brisela pogrešna, jer prethodnih 11 paketa antiruskih sankcija nije postiglo svoj cilj i nanelo je štetu samoj Evropi. Ministar je takođe istakao da će Mađarska odrediti svoj stav o 12. paketu kada bude videla njegov konačni nacrt.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)