PODACI RZS: Prosečna avgustovska zarada iznosila 86.112 dinara

M. SPASENOV

26. 10. 2023. u 10:00

DRŽAVA je i dalje bolji poslodavac od većine privatnika, barem kada je zarada u pitanju. U avgustu su radnici u javnom sektoru primili prosečno 88.592 dinara, a svi ostali 85.117 dinara. Prosek plata zarađenih u osmom mesecu ove godine je 86.112 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku.

ПОДАЦИ РЗС: Просечна августовска зарада износила 86.112 динара

Foto Arhiva

U odnosu na avgust prošle godine zarade su nominalno veće za 14,4 odsto, a realno za 2,6 odsto, a u periodu januar - avgust ove godine, u odnosu na isti period lane, rast je bio 15,2 odsto nominalno, odnosno 0,7 odsto realno.

Prosečna bruto zarada obračunata za avgust ove godine iznosila je 118.918 dinara. Medijalna neto zarada odnosno ona koju prima polovina zaposlenih u ovom mesecu bila 66.401 dinar. Statistika pokazuje da je svaki drugi radnik u Srbiji u julu zaradio 64.734 dinara, dok je u junu ta medijalna plata bila 65.358 dinara.

- Ovaj rast medijalne plate odredio je broj radnih sati u mesecu - kažu u Republičkom zavodu za statistiku. - U avgustu smo imali veliki broj sati tokom kojih su zaposleni angažovani - tačno 184. U julu smo imali 168, a u junu 176 radnih sati. Osim toga, kretanje zarada zavisi i od dinamike isplate, pa tamo gde zakasni neka uplata, prelije se u primanja za naredni mesec, pa dođe do povećanja.

Tako bi se mogao objasniti najveći rast zarada na mesečnom nivou. U Vlasotincu su prosečna avgustovska primanja za devet odsto bilo veća nego u julu, a 15 odsto nego u istom mesecu prošle godine. Piroćanci su prosečno zaradili u avgustu 7,4 odsto više nego mesec dana ranije, a u Majdanpeku je taj rast iznosio 7,1 odsto.

Rekorderi u visini zarađenih plata u avgustu su zaposleni sa Starog grada u Beogradu. Oni su podelili po 155.121 dinar, što je za 23,5 odsto više nego pre 12 meseci. Desetak hiljada manje prosek je bio i na Savskom vencu i u Novom Beogradu.

S druge strane, najmizernija plata podeljena je u Preševu- 57.274 dinara i za 12,7 odsto je veća nego u avgustu 2022. Tek dve hiljade više od Preševa imali su zaposleni u Vranjskoj Banji i Crnoj Travi. Njihove tri plate skoro kao jedna u Starom gradu.

Statistika zarada po delatnosti pokazuje da su u avgustu najviše zaradili programeri i konsultanti - 261.898 dinara. Odmah iza njih su zaposleni u vazdušnom saobraćaju, koji su podelili po 192.370 dinara. Na trećem mestu po visini zarada su angažovani u naučnoistraživačkim poslovima - gde je prosek 178.853 dinara.

Na drugim kraju su najmanje zarade od 48.163 dinara, koje su dobili radnici u pripremanju i posluživanju pića. Nekoliko hiljada više podelili su i zaduženi za usluge smeštaja i ishrane, kao i oni koji su zaposleni u preradi drveta i proizvoda od drveta.

Ministar finansija Siniša Mali odgovarajući na kritike opozicionih poslanika u Skupštini Srbije da su plate u našoj zemlji najniže u Evropi, istakao da to nije tačno i naveo da je prosečna plata u Srbiji 840 evra, u Albaniji 490 evra, u Bugarskoj 762 evra, u Severnoj Makedoniji 575 evra.

Najveći pad kod nafte i gasa

KOD zaposlenih u eksploataciji sirove nafte i gasa, statistika je registrovala pad avgustovskih zarada za 11,5 odsto na mesečnom nivou. Oni su, ipak, među najplaćenijim radnicima u Srbiji, koji su u osmom mesecu imali prosek od 140.406 dinara.

- Verovatno je uzrok pada njihovih plata bilo razdvajanje delatnosti po kojima statistika obavlja svoj posao - kaže Ljubinko Savić, savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije. - Firme koje se bave naftom i gasom su odvojile svoje delatnosti u različite servise, pa je u eksploataciji ostalo oko 5.000 radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave