RUSKI GAS PRVI PUT U CENTRALNOJ AZIJI: Putin pokrenuo gasovod za Uzbekistan i Kazahstan (VIDEO)

Novosti online

07. 10. 2023. u 20:00

RUSKI predsednik Vladimir Putin je zajedno sa liderima Uzbekistana i Kazahstana Šavkatom Mirzijojevim i Kasim-Žomartom Tokajevim pokrenuo isporuku ruskog gasa ovim dvema zemljama.

РУСКИ ГАС ПРВИ ПУТ У ЦЕНТРАЛНОЈ АЗИЈИ: Путин покренуо гасовод за Узбекистан и Казахстан (ВИДЕО)

Foto Tanjug AP

Lideri su saslušali izveštaje šefa "Gasproma" Alekseja Milera, ministra energetike Uzbekistana Žurabeka Mirzamahmudova i ministra energetike Kazahstana Almasadama Satkalijeva, nakon čega je gas pušten.

"Rusija potvrđuje svoj status pouzdanog snabdevača gasom i otvorena je za saradnju u toj oblasti", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji početka isporuke ruskog gasa Uzbekistanu preko teritorije Kazahstana.

Kako je istakao, realizacija tog projekta će imati očigledne koristi za sve tri države.

"Uzbekistan će dobiti dodatni izvor snabdevanja energijom, koji će obezbediti nesmetano snabdevanje toplotnom i električnom energijom domaćinstava i društveno značajnih objekata. Kazahstan će moći da reši pitanje gasifikacije svojih severnih i istočnih regiona, a 'Gasprom' već radi na odgovarajućim pravcima i parametrima za snabdevanje gasom", precizirao je ruski predsednik.

Putin je naglasio da će se Rusija truditi da za tu vrstu goriva izađe u susret svim kazahstanskim i uzbekistanskim prijateljima, partnerima i drugim zainteresovanim potrošačima.

Prema njegovim rečima, projekat je od velikog značaja sa stanovišta ekonomskog razvoja i obezbeđivanja energetske bezbednosti ne samo tri zemlje, već i čitavog velikog regiona, nazvavši taj projekat "najjačim trilateralnim energetskim projektom".

Putin je ranije izjavio da nikada ranije u Centralnu Aziju nije isporučen gas ruske proizvodnje i da će sada gas iz Ruske Federacije stići u Uzbekistan u tranzitu preko Kazahstana, a deo će se isporučivati i Kazahstanu.

Prema rečima ruskog predsednika, ovo je obostrano koristan projekat koji je osmišljen da ojača energetsku bezbednost čitavog regiona.

Putin provozao dvojicu lidera u svom "Aurusu".

Ruski predsednik iskoristio je priliku i odlučio da liderima Uzbekistana i Kazahstana lično demonstrira mogućnosti svog terenca "Aurusa".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024