"BLUMBERG" TVRDI: Izvoz ruske nafte skočio za 24 odsto za samo nedelju dana

Novosti online

05. 10. 2023. u 18:15

IZVOZ ruske nafte morskim putem porastao je na tromesečni maksimum u sedmici do 1. oktobra, piše "Blumberg" pozivajući se na podatke o praćenju tankera.

БЛУМБЕРГ ТВРДИ: Извоз руске нафте скочио за 24 одсто за само недељу дана

Foto: Profimedia/Ilustracija

Moskva je prošle nedelje isporučila otprilike 3,72 miliona barela nafte dnevno (bpd), što predstavlja rast od 24 odsto nedeljno i to je najviši nivo od jula. Povećanje je podiglo četvoronedeljni prosek isporuke u Rusiji na oko 3,3 miliona bpd, što je skok sa 3,2 miliona bpd u periodu do 24. septembra.

Prosek isporuka je trenutno u skladu sa planovima Moskve da do kraja godine smanji izvoz nafte za 300.000 barela dnevno u odnosu na osnovnu liniju iz maja/juna. Prema "Blumbergovim" proračunima, isporuke bi trebalo da budu oko 3,28 miliona barela dnevno.

Do povećanja isporuka je došlo jer su završeni radovi na održavanju dve ključne luke - Kozmino na Pacifiku i Primorsk na Baltičkom moru.

Ruski prihodi od izvoznih dažbina na sirovu naftu porasli su zajedno sa povećanim isporukama prošle nedelje, skočivši na 77 miliona dolara, najviše ove godine. Četvoronedeljni prosečni prihod zemlje takođe je porastao, na 68 miliona dolara, najviše od sredine januara.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak ponovio je da će Rusija ostati pri smanjenju izvoza sirove nafte od 300.000 barela dnevno u oktobru i najverovatnije do kraja 2023. godine.

-Dobrovoljno smanjenje treba da pojača napore iz predostrožnosti koje čine zemlje OPEK+ u cilju podrške stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte, rekao je Novak, napominjući da će vlasti ponovo proceniti situaciju na tržištu u novembru, kako bi odlučile da li će smanjenje treba produžiti.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)