SPORAZUM O ŽITU U ZASTOJU: Oglasio se Peskov - Nema napretka u ispunjavanju ruskih uslova

Novosti onlajn

12. 09. 2023. u 15:08

ZA SADA nema napretka u ispunjavanju ruskih uslova za obnovu Crnomorske inicijative, ističe Peskov.

СПОРАЗУМ О ЖИТУ У ЗАСТОЈУ: Огласио се Песков - Нема напретка у испуњавању руских услова

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Sporazum o žitu je na čekanju, nema napretka koji bi doprineo njegovom obnavljanju, ukazuje portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula. Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da ga neće produžiti, jer, kako je i predsednik Rusije Vladimir Putin pre toga više puta ukazivao, uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje ne ispunjavaju svoje obaveze.

- Zapad je najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a nikada nije ostvaren glavni cilj – snabdevanje siromašnih zemalja, uključujući i afričke, isticao je Putin više puta.

Međutim, nakon što je Rusija istupila, Ujedinjene nacije navode da su spremne da pristanu na sve uslove ruske strane za nastavak Sporazuma o žitu, pisao je ranije "Bild" pozivajući se na poverljivo pismo generalnog sekretara UN Antonija Guteresa ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu od 28. avgusta.

Foto Tanjug

Guteres u pismu poziva Lavrova da "izgradi sporazum između Sekretarijata UN i Ruske Federacije na osnovu četiri ključna principa", uz pomoć kojih je moguće da se Crnomorska inicijativa obnovi.

Nakon što je Sporazum o žitu prestao da važi, ponovo je na snazi "privremeni opasni režim" u severozapadnom delu Crnog mora, a ukinut je i morski koridor zbog čega zapadne zemlje traže alternativne rute.

Ukrajina je tada objavila da će na sve brodove koji plove ka ruskim lukama u Crnom moru smatrati legitimnim ciljem koji prevozi vojni teret. Rusko Ministarstvo odbrane nije ostalo bez odgovora, objavilo je da isto važi i za brodove koji plove ka ukrajinskim lukama.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO:

OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)