NEMA SE PARA ZA NOVE PROJEKTE: Nemački građevinski sektor pred potpunim kolapsom

Novosti onlajn

11. 09. 2023. u 22:22

NEMAČKI građevinski sektor suočava se s kolapsom jer presušuje finansiranje novih projekata, upozorio je čelnik nemačkog udruženja privrednika(ZDH).

НЕМА СЕ ПАРА ЗА НОВЕ ПРОЈЕКТЕ: Немачки грађевински сектор пред потпуним колапсом

Foto: Shutterstock/canadastock

- U građevinskom sektoru velikom brzinom idemo prema zidu, a vlada jednostavno nije u stanju da pritisne kočnicu - izjavio je Jorg Ditrih, šef ZDH, nedeljnom izdanju „Bilda“.

- Građevinski sektor sa svojih 2,33 miliona radnika ključan je za zanate i ovom sektoru preti potpuni kolaps - rekao je Ditrih.

Razrađivali su se projekti koji su godinama dogovoreni i finansirani, dok je finansiranje budućih projekata propalo, rekao je on i dodao:

"Ako vlada ne preduzme mere da se tome suprotstavi, doći će do pada kapaciteta".

Dok je vladajuća koalicija govorila o deregulaciji, nije radila ništa, rekao je on.

- Propisi ostaju jednako složeni, a dogovoreni programi subvencija samo su kap u moru - zaključio je Ditrih, preneo je Seebiz.

Visoke cene i povećane kamatne stope pogodile su tražnju u tom sektoru, a posebno su pogođene nekretnine. Ministarka građevinarstva Klara Gejvic predložila je fiskalne mere za podsticanje stanogradnje.

Ditrih je pre mesec dana izdao slično upozorenje i pozvao na plan delovanja. Treba okupiti sve igrače, uključujući kreditore, stambeni sektor, građevinski sektor, privrednaudruženja i nadležna ministarstva, rekao je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: JEZIVE SCENE IZ ATINE - Poplavljena metro stanica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!