VELIKA GREŠKA ZBOG AROGANCIJE: Zapad propustio priliku da sarađuje s BRIKS-om

Novosti online

22. 08. 2023. u 17:20

POGREŠNA procena moći i privlačnosti BRIKS-a možda je najreprezentativnija pogrešna procena koju je Zapad doneo u svojoj aroganciji i pristrasnosti, a takve procene nastavljaju da žive i dan-danas, piše kineski "Global tajms".

ВЕЛИКА ГРЕШКА ЗБОГ АРОГАНЦИЈЕ: Запад пропустио прилику да сарађује с БРИКС-ом

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U eri rastuće globalne nesigurnosti, koncepti poput multilateralizma i saradnje kakve predstavlja BRIKS sve su popularniji, a velika posećenost ovogodišnjeg samita u Južnoj Africi, ali i velika zainteresovanost za članstvo u toj organizaciji odražavaju očekivanja koja sve više zemalja ima od mehanizama saradnje na kojima počiva ova organizacija.

Reportaže zapadnih medija o ovogodišnjem samitu, međutim, uglavnom stavljaju akcenat na dva koncepta, navodi list blizak kineskoj komunističkoj partiji, a to je preuveličavanje nesuglasica između pojedinih članica poput Kine i Indije — što se vidi u izjavi južnoafričkog ministra za međunarodne odnose i saradnju Naledija Pandora, koji je zamerio nekim medijima da izmišljaju glasine koje su "neosnovani pokušaji da se potkopa" samit — ali i pogrešna interpretacija prirode BRIKS-a, a u okviru ideje o "kineskoj pretnji", što se vidi u pokušajima da se ova prevashodno ekonomska zajednica prikaže kao pandan G7.

Pa ipak, može se primetiti da Zapad sve više obraća pažnje na razvoj ove organizacije, ali i nakon 17 godina od njenog uspostavljanja nije uspeo da shvati zašto su njegovi stavovi o BRIKS-u bili pogrešni. Umesto toga, zapadni stavovi o BRIKS-u su se samo premestili sa jednog ekstrema na drugi, odnosno sa potcenjivanja na izazivanje straha izazvanog predrasudama, ističe "Global tajms".

Razlog zbog kojeg je BRIKS toliko privlačan je što, s jedne strane, počiva na mehanizmu koji se dobro razvio i prilagodio potrebama vremena. Sa druge strane, popularnost BRIKS-a odražava opšte razočaranje mnogih zemalja u razvoju globalnim sistemom kojim dominiraju SAD i Zapad.

Posmatranje razvoja mehanizma BRIKS-a iz perspektive konfrontacije i smatranje ove organizacije za pretnju zapadnoj hegemoniji postaje sve popularnije u zapadnim društvima. Citirajući neimenovanog indijskog diplomatu, "Global tajms" navodi da "ovakva percepcija pretnje proizilazi iz morbidnog straha od izumiranja."

Međutim, "antizapadnjaštvo" nikad nije bilo na dnevnom redu BRIKS-a, napominje ovaj list.

- Ne radi se o suprotstavljanju Zapadu ili krađi pažnje od Zapada. Za interese čitavog čovečanstva, najidealnije bi bilo da se napori BRIKS-a usklade sa prilagođavanjima i samokorekcijama Zapada, osnivajući tako zajedničku snagu za suočavanje sa globalnim izazovima - piše "Global tajms".

Razlog zašto se ovo ne dešava u praksi je što Zapad nije uspeo da prevaziđe svoju aroganciju i predrasude, a nezapadne zemlje ne mogu doveka čekati. Umesto toga, one delaju i ulažu napore kroz mehanizme kao što je BRIKS, kako bi utrle novi put za reformu globalnog sistema upravljanja, uz nadu da će im se zapadne zemlje uskoro pridružiti, zaključuje ovaj list.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)