U KOFERU SAMO LITAR RAKIJE: Uprava carina o ograničenjima prilikom izlaska i ulaska u zemlju

S. B.

10. 07. 2023. u 15:17

KO kreće na more, mora preko granice. Ukoliko ne bi da prekrši carinske propise, porodica iz Srbije teško da može da se opskrbi osnovnim potrepštinama u domovini. Ako se baš oni nađu na meti carinske kontrole, većina frižidera će ostati u - domovini.

У КОФЕРУ САМО ЛИТАР РАКИЈЕ: Управа царина о ограничењима приликом изласка и уласка у земљу

Uprava GO Kostolac

Uprava carine podseća građane na količine hrane i pića koje mogu da iznesu iz zemlje. Ukratko, turisti iz Kuršumlije, koji su u Pefkohori stigli sa pečenim jagnjetom od 27 kilograma, da su otvarali gepek, ostali bi bez ručka.

Kada je reč o kešu, građani Srbije iznos veći od 10.000 evra moraju da prijave.

- Unos novca u Srbiju je slobodan, ali prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 evra, u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti, mora biti prijavljen - kažu carinici.

- To znači da u slučaju da sa sobom nosite više od 10.000 evra, dužnost vam je da to prijavite kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje i da prilikom prijave popunite odgovarajući Obrazac. Pomenuti iznos od 10.000 evra se odnosi na svakog pojedinačnog putnika, pa i na maloletnu decu.

Uprava carina isto savetuje i za svaki vredniji predmet koji se nalazi u ličnom prtljagu. Putnici bi trebalo da popune obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet izneli iz zemlje. Kada je reč o mnogo manje vrednim, ali našim turistima zanimljivijim artiklima, hrani i piću, propisane su striktne količine. Putnik može da ponese najviše 50 cigareta ili 25 cigarilosa ili 10 cigara. Može da ih kombinuje u manjim količinama.

- U prtljagu može da se nađe i neko alkoholno piće - kažu carinici.

- I to jedan litar žestokog pića i jedan litar vina. Putnik sa sobom može da unese ili iznese hranu koja mu je potrebna tokom putovanja u razumnoj količini, kao i da ponese nešto fabrički upakovane hrane za koju je očigledno da služi za njegove lične potrebe.

Međutim, treba voditi računa da unos hrane životinjskog porekla podleže posebnim ograničenjima i da njena količina ne sme prelaziti jedan kilogram. Putnik u ličnom prtljagu sme da ponese lekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimca kog vodi sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajnu terapiju ne dužu od 15 dana.

Međutim, ukoliko koristite lekove koji sadrže psihoaktivne supstance, zvanično mišljenje lekara će vam biti potrebno za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta.

Carina na kupljenu robu

PO povratku u zemlju, bez naplate dažbina možete uneti robu koju ste kupili u inostranstvu ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra - napominju u Upravi carina. - Ako se, pak, radi o nekoj vrednijoj stvari od navedenog iznosa koju ste kupili za svoje potrebe, a čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, takva roba treba da se prijavi. Ona može biti ocarinjena na samom graničnom prelazu u "skraćenom postupku". U tom slučaju, na carinsku osnovicu zaračunava se carina od 10 odsto, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu