AMERIKA ZA DLAKU IZBEGLA BANKROT: Bajden i Makarti u poslednji čas sklopili dogovor, ali to nije kraj mukama Vašingtona

Tanjug

28. 05. 2023. u 08:06

NAKON višednevnih pregovora između američkog predsednika Džozefa Bajdena i predstavnika republikanske većine u Kongresu postignut je načelni dogovor o maksimalnom javnom zaduživanju u 2024. godini ne računajući javnu potrošnju za potrebe nacionalne odbrane, potvrdio je danas neimenovani izvor upoznat sa tokom pregovora.

АМЕРИКА ЗА ДЛАКУ ИЗБЕГЛА БАНКРОТ: Бајден и Макарти у последњи час склопили договор, али то није крај мукама Вашингтона

Foto: AP

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne sme biti veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji se ne odnosi na sistem nacionalne odbrane, što je približno isti iznos koji važi i za tekuću budžetsku godinu, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je načelni dogovor i ocenio da je učinjen "važan korak napred" i kompromisno rešenje koje ipak ne odstupa od ključnih prioriteta demokrata.

- Sporazum predstavlja kompromis, što znači da niko nije dobio sve što želi. To je odgovornost upravljanja (državom) - rekao je Bajden. Prema njegovim rečima, sporazum je dobra vest za američki narod jer sprečava katastrofalan razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprineti gašenju miliona radnih mesta.

- Tokom narednog dana naši pregovarački timovi finaliziraće tekst zakona i sporazum će ići pred Predstavnički dom i Senat. Pozivam oba doma da što pre potvrde sporazum - istakao je Bajden. Dogovor je postignut nakon devedesetominutnog telefonskog razgovora Bajdena i predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mislio da ga je žena varala i da dete nije njegovo - posle DNK testa usledio je ŠOKANTAN OBRT