"BANKROT NIJE OPCIJA": Bajden tvrdi - Ostvaren napredak u razgovorima o podizanju granice zaduženja

Srna

26. 05. 2023. u 16:56

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je u razgovorima sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem o podizanju granice zaduženja ostvaren određeni napredak.

БАНКРОТ НИЈЕ ОПЦИЈА: Бајден тврди - Остварен напредак у разговорима о подизању границе задужења

Foto Tanjug/AP

- Izneo sam jasan stav da bankrot nije opcija. Amerikanci zaslužuju izvesnost oko pitanja poput socijalnih izdavanja - naglasio je Bajden, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Bajden je istakao da dve strane imaju različite vizije o tome kako srediti fiskalnu situaciju ali je napomenuo da su svi saglasni o tome da se ne sme dozvoliti bankrot.

Mekarti je ranije izjavio da su predstavnici demokrata i republikanaca radili do duboko u noć i da će nastaviti da rade jer još ima spornih pitanja.

Granicu zaduženja određuje Kongres i time se utvrđuje količina novca koju administracija može da pozajmi i to je pitanje oko kojeg demokrate i republikanci ne mogu da postignu saglasnost.

Ukoliko ne bude dogovora o podizanju granice, Ministarstvo finansija je upozorilo da Amerika možda neće imati dovoljno novca da isplati sva dugovanja, najranije do 1. juna.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)