NEMAČKA I POLJSKA VIŠE NISU POVLAŠĆENE: EU bi da im zaustavi dotok nafte iz Rusije preko "Družbe"

Novosti online

12. 05. 2023. u 18:41

EVROPSKA unija je predložila da se dotok ruske nafte u Nemačku i Poljsku formalno zabrani, budući da su ove dve zemlje do sad izbegavale sankcije na ruske energente koristeći crno zlato iz severnog kraka naftovoda "Družba".

НЕМАЧКА И ПОЉСКА ВИШЕ НИСУ ПОВЛАШЋЕНЕ: ЕУ би да им заустави доток нафте из Русије преко Дружбе

Foto Shutterstock

Iako su znatno smanjile kupovinu ruske nafte iz pomenutog naftovoda, nova dokumenta u koja je "Blumberg" imao uvid propisuju da se Poljskoj i Nemačkoj ukine povlašćeni status.

Prekid snabdevanja ruskom naftom primoraće nekoliko rafinerija da potraže alternativne sirovine. "PCK šved" u blizini Berlina već proizvodi manje goriva za region koji opslužuje.

Na snazi ostaje izuzetak koji dozvoljava snabdevanje iz južnog kraka "Družbe" – Mađarske, Slovačke i Češke Republike.

Nemačka i Poljska su 2022. u proseku uvozile oko 480.000 barela dnevno preko pomenutog naftovoda. Tri zemlje na južnom kraku uvozile su prosečno skoro 290.000 barela dnevno, dok je ove godine količina za nijansu manja.

Predlog za ukidanje povlašćenog položaja Nemačke i Poljske biće deo 11. paketa sankcija EU, koji može da se usvoji samo ukoliko se sve članice bloka s tim slože.

Poljska je i dosad nastojala da sankcioniše severnu rutu "Družbe" imajući u vidu da zbog pravnih poteškoća nije bila u mogućnosti da raskine sve postojeće ugovore i pridržava se obećanja koje je dala prošle godine, da će prestati da uvozi rusku naftu.

Otkako su zaustavljene isporuke ruske sirove nafte, kroz "Družbu" je prošla mala količina kazahstanske nafte budući da je dozvoljen uvoz ovog energenta iz trećih zemalja, uključujući i tranzit preko Rusije.

S tim u vezi iz novih mera biće izuzeta kupovina, uvoz ili transfer nafte poreklom iz Kazahstana i održavanje Konzorcijuma Kaspijskog naftovoda (CPC).

Glavni fokus novog paketa sankcija je suzbijanje zaobilaženja dosadašnjih ograničenja, a predložene mere uključuju i zabranu pristanka tankera s ruskom naftom u luke EU, ali i kažnjavanje plovila koja isključuju svoje navigacione sisteme, te ograničavanje trgovine sankcionisanim tehnologijama, koje stižu u Rusiju preko trećih zemalja.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024