OPORAVLJAJU SE CENE DEONICA: Skok akcija Kredi Svisa i Dojče banke

Novosti online

28. 03. 2023. u 07:38

NA VOL Stritu u ponedeljak su indeksi Dau Džouns i S&P 500 porasli, zahvaljujući oporavku bankarskog sektora, dok je Nasdak pao zbog pritiska na tehnološki sektor. Dau Džouns je ojačao 0,60 odsto, na 32.432 poena, S&P 500 je pao 0,16 odsto, na 3.977 poena. Nasdak indeks je oslabio, pak, za 0,47 odsto, na 11.768 poena.

ОПОРАВЉАЈУ СЕ ЦЕНЕ ДЕОНИЦА: Скок акција Креди Свиса и Дојче банке

Foto: Profimedia

Rast indeksa je uglavnom posledica rasta cena akcija u bankarskom sektoru. S&P indeks tog sektora skočio je više od 3 odsto. Strahovi od širenja krize u bankarskom sektoru donekle su se ublažili nakon vesti da će američka First Citizens BancShares preuzeti depozite i zajmove nedavno propalih banaka iz Silicijumske doline.

Posle oštrog pada u petak, juče su se oporavile i akcije najvećih evropskih banaka, poput švajcarskog UBS-a i Dojče banke. S druge strane, tehnološki sektor je bio pod pritiskom, pa je Nasdak indeks pao.

- Ima još mnogo vesti iz bankarstva, danas su dobre. Ali tehnološki sektor je imao veoma jak kvartal, tako da je možda bilo nekih profitabilnih prodaja kako se približavamo kraju tromesečja - rekao je Tim Griski, portfolio strateg u Ingals & Šnajder.

S&P indeks tehnološkog sektora porastao je za više od 15 odsto od početka godine. Na evropskim berzama juče su porasle i cene akcija, zahvaljujući stabilizaciji bankarskog sektora. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,90 odsto, na 7.471 poen, dok je frankfurtski DAKS porastao 1,14 odsto, na 15.127 poena, a pariski CAC 0,90 odsto, na 7.078 poena.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA ULICAMA PARIZA - Ponovo masovne demonstracije - francuska prestonica u haosu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije