NBS: Saopštili rezutate ankete o inflaciji

S. B.

21. 03. 2023. u 09:53

BANKARI ostaju pri svojim prognozama. Očekuju da će narednog februra godišnja inflacija iznositi 8 odsto. Isti nivo očekuju u poslednjih pet anketa agencije Ipsos.

НБС: Саопштили резутате анкете о инфлацији

Foto Shutterstock

Ipsitanici koji su odgvarali "Blumbergu" imaju nešto optimističnija očekivanja. Veruju da će godišnja inflacija biti 7,2 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

- Očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznosila su 5 odsto, dok su za tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije, ali na nivou od 3,6 odsto - navodi NBS. - U januarskoj anketi su očekivali 4 odsto. Što se tiče srednjoročnih očekivanja privrednika, ona su ostala nepromenjena i za dve godine unapred iznose 7 odsto, dok se za tri godine unapred nalaze na nivou od 5. Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili