MOMIROVIĆ: Napravili smo velike korake i usvojili sporazume u okviru otvorenog Balkana

Novosti online

06. 03. 2023. u 14:18 >> 14:41

NA samom početku panela pod nazivom "Panel 9: Economic Agenda for Open Balkan" ministar Momirović je istakao značaj otvorenog Balkana.

МОМИРОВИЋ: Направили смо велике кораке и усвојили споразуме у оквиру отвореног Балкана

FOTO: Novosti

- Mislim da se ova zemlja ekonomski promenila. Napravili smo velike korake i usvojili sporazume u okviru otvorenog Balkana. Ne odustajemo od te inicijative. Moramo da se integrišemo na Balkanu, da pričamo o ekonomskoj integraciji, da omogućimo slobodan protok ljudi i roba. To je jedina perspektiva za Zapadni Balkan - rekao je Momirović.

FOTO: Novosti

Momirović je, govoreći o krizi koja je izazvana kovidom i ratom u Ukrajini, rekao da se Srbija uspešno bori sa krizama, navodeći kao primer to što je obezbeđena energetska stabilnost sa kojom se borila čitava Evropa.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Momirović ističe da je to jedan od ključnih projekata u okviru integrativnih procesa, integracija, ukidanje administrativnih procedura, carinskih procedura, a koje će olakšati protok robe među članicama ove inicijative.

- Mi smo svi pojedinačno male države i moramo da se povežemo. Ako je Nemačka uspela da se poveze sa Francuskom, sigurno ćemo i mi uspeti sa Severnom Makedonijom i Albanijom (članicama "Open Balkana") - kaže ministar.

Momirović smatra da je jedan od najvećih propusta prethodne Vlade Srbije to što zaustavila priču o litijumu i ocenio da se članovi vlade među kojima je bio i on nisu pokazali zrelim da započetu priču o litijumju završe pošto je ona, kako je rekao prirodna šansa za Srbiju.

- To je možda istorijska odgovornost i ja sam glasao za tu odluku. Podsetio bih i da su neki predstavnicii stranih država podržavali proteste protiv eksploatacije litijuma koji su bili populistički - rekao je Momirović na Kopaonik biznis forumu.

Istakao je da odluka Vlade Srbije o zaustavljanju priče o litijumu nije u interesu naših građana.

- Kako će se ta priča odvijati u narednom periodu videćemo ali ne možemo da ignorišemo perspektive koje ona otvara - rekao je Momirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)