ČELIČNO PRIJATELJSTVO: Izvoz u Kinu rekordan, sve više kompanija zainteresovano za to tržište

Novosti online

01. 03. 2023. u 12:01

IZVOZ robe iz Srbije u Kinu se povećava iz godine u godinu, a u 2022. dostigao je rekordnih 1,2 milijarde dolara, i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u Kinu, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa kineskom poslovnom delegacijom koju predvodi direktor Trgovinskog biroa grada Ningboa Džang Jan.

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО: Извоз у Кину рекордан, све више компанија заинтересовано за то тржиште

MUSP

„Kineski grad Ningbo namerava da uveze robu u vrednosti od više milijardi dolara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, što je ogromna šansa za kompanije iz Srbije. Danas smo održali vrlo produktivan sastanak sa poslovnom delegacijom grada Ningboa na čelu sa šefom Trgovinskog biroa Džang Janom. Raduju i informacije da se kineske provincije sve više otvaraju za saradnju sa Srbijom i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u Kinu – posebno za proizvode široke potrošnje i prehrambene proizvode”, rekao je ministar Tomislav Momirović.

MUSP

Ministar Momirović je istakao da će kao neko ko je na čelu srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa Kinom poseban akcenat staviti na to da što više srpskih kompanija i bude prisutno u Kini i ima priliku da predstave svoje poslovanje i proizvode.

“Danas smo načinili još jedan veliki korak kako bi se na predstojećem “Sajmu investicija i trgovine zemalja Kine i Centralne i Istočne Evrope“ u Ningbou među kompanijama iz Poljske, Slovenije, Češke, Slovačke pojavile i srpske kompanije. To je fenomenalna prilika da predstavimo domaće proizvode kineskom tržištu, povećamo izvoz u Kinu, ali i postavimo snažne temelje i ojačamo veze srpskih i kineskih kompanija uoči potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini”, izjavio je ministar Momirović.

U delegaciji grada Ningbo bili su generalni direktor Biroa za trgovinu Zhang Ian, zamenik direktora Biroa za poljoprivredu Mao Lihong, zamenik generalnog direktora kompanije Ning Shing Holdings So. Ltd Jiang Jianjun, direktor Kancelarije za spoljne poslove Ningboa za Evropu i Afriku Ie Kejun kao i nekoliko privrednika iz tog kineskog grada koji se bave trgovinom i logističkim poslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)