EVROPA DAJE 600 MILIOAN EVRA ZA PRUGU: Potpisan ugovor o bespovratnoj pomoći

S. B.

28. 02. 2023. u 15:31

ZATVARA se finansijska konstrukcija rekosntrukcije pruge Beograd-Niš. Da bi sa sadašnjih prosečnih 50 kilometara na sat, vozovi šinama išli i do 200 kilometara na sat, potrebno nam je 2,77 milijarde evra. Evropska unija obezbedila je bespovratno 600 miliona evra. Ugovor su, baš u vozu, potpisali ministar saobraćaja Goran Vesić i Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU.

ЕВРОПА ДАЈЕ 600 МИЛИОАН ЕВРА ЗА ПРУГУ: Потписан уговор о бесповратној помоћи

Foto: Tanjug

"Soko" sa "Prokopa" danas nije krenuo utabanom stazom za Novi Sad, već do Ripnja. Ni putnici nisu bili svakidašnji. Pored evropskog komesara, srpskih ministara, tu je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i brojne diplomate.

- Hteli smo da obeležimo potpisivanje velikog razvojnog projekta za ceo region - rekao je Varhelji. - Evropska unija daje 600 miliona evra bespovratne pomoći. Ovaj projekat može da promeni realnost na terenu za građane Srbije, građane Južne Srbije i ceo region. Ovaj voz treba da donese nova radna mesta i ulaganja. Grant je deo ekonomsko inevsticionog plana. Kao deo našeg doprinosa energetskom paketu za Zapadni Balkan. Budžetu Srbije smo za prevazilaženje svih teškoća ove zime prebacili 150 miliona evra. Ima još dosta posla kako bi Zapadni Balkan bio energetska ulazna tačka za Evropu.

Predsednik Aleksandar Vučić je obećao da će brza pruga do Niša biti gotova 2027. godine. Evropska unija je dosad u srpsku infarstrukturu uložila 420 milona evra bespovrtanih sredstava. Rekonstrukcija pruge do Niša se finansira i sredstvima iz kredita - 550 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj i 1,1 milijarda evra Evropske investicione banke. Uz 600 miliona granta, još oko 525 miliona evra će uložiti Srbija.

- Govorimo o jednom od najvećih projekata ikada u koje je Srbija ušla - rekao je predsednik Vučić. - Srbija će biti drugačija. Srbija se menja na bolje, postaje uređenija, lepša i sigurnija. U Nišu je plata u decembru bila 670 evra, u Kragujevcu 680, Vračaru 1.250. Moram mnogo da ulažemo u centralnu Srbiju i na jug zemlje. Moramo da spojimo Niš brzom prugom sa Beogradom, ali i sa Istanbulom, Solunom i Atinom, da podignemo kargo saobraćaj i ekonomiju. Kada budemo uradili ovu prugu Niš će biti udaljen od Beograda sat i 40 minuta, što je brže neko kolima. Kada je otvorena pruga 1884. godine voz je išao skoro osam sati, a danas ide i duže od šest sati. Sada menjamo Srbiju i menjamo je uz pomoć i podršku EU, jer ne bismo mogli da nađemo novac za taj projekat i to ljudi treba da znaju, da budemo fer.

DEONICE ŽELEZNIČKOG KORIDORA 10

ŽELEZNIČKI korodor !0 podeljen je na osam deonica. Prva je od Stare Pazove do Šida, duga 90 kilometara. Druga je Intermodalni terminal Batajnica do Beograda, a treća deo od Ostružnice do Batajnice.

Pruga Beograd-Niš je zapravo četvrta deonica ovog koridora. Petu čini obilaznica oko Niša, a šesta od Niša do Dimitrovgrada. Sedma deonica je pravac od Niša do Brestovca, a osma od Niša do Preševa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!