POLOVINA CRNE GORE U RUKAMA SEDMORICE: Na listi deset bogataša iz bivše SFRJ, sa najvećim udelom u nacionalnom BDP, najviše Crnogoraca

Dušan Stojaković

16. 01. 2023. u 09:30

DOLAZAK Nove godine je vreme kada se objavljuju liste najuspešnijih i najmoćnijih ljudi u svojim branšama. Od sportista, preko medija, onih koji imaju najveći uticaj u društvu, pa do bogataša. Ovi poslednji su uvek najzanimljiviji.

ПОЛОВИНА ЦРНЕ ГОРЕ У РУКАМА СЕДМОРИЦЕ: На листи десет богаташа из бивше СФРЈ, са највећим уделом у националном БДП, највише Црногораца

Foto Arhiva

U Srbiji su neprikosnoveni Miodrag Kostić ("MK grupa") i Miroslav Mišković ("Delta holding"), dok su u Hrvatskoj to Dubravko Grgić ("Agram") Silvio i Robert Kutić sa Izabel Jelenić ("Infobip"), Mate Rimac ("Rimac grupa") i Emil Tedeski ("Atlantik grupa"). Ni u Crnoj Gori nije drugačije, ali sedmorica najbogatijih u rukama drže vrednost gotovo polovine bruto društvenog proizvoda ove najmanje bivše jugoslovenske republike.

Statistički podatak koliko je bogatstvo koncentrisano u rukama pojedinaca, govori o karakteru država i o njihovom realnom uticaju. Ukupna imovina crnogorskih tajkuna, kada se sabere, ne može da dobaci do vrednosti koje imaju kompanije u vlasništvu njihovih kolega u Srbiji i Hrvatskoj. Ipak, podaci pokazuju da je na listi bogataša sa najvišim udelom u nacionalnom BDP, pomenuta sedmorka u top deset u regionu.

Ilustracija V. N.

Najbogatiji Crnogorac je Ivan Ubović ("Bemaks"). Njegova firma se procenjuje na 482 miliona evra, u BDP ove države učestvuje sa 9,84 odsto i ubedljivo je na prvom mestu regionalne liste. Na drugom mestu je Dragan Bokan ("Voli"). Procenjuje se da je "težak" 413 miliona evra, što je udeo u BDP od 8,43 odsto. Na čelu regionalnih top deset su još trojica iz Crne Gore. Na trećem, četvrtom i petom mestu su Veselin Pejović ("Uniprom" - 6,04 odsto BDP), Aco Đukanović ("Invest nova", Prva banka - 5,82 procenta) i Risto Drekalović ("Kips" - 5,31 odsto).

Spisak sada "preseca" srpski dvojac Kostić-Mišković koji sa po 5,17 procenata učestvuju u srpskom BDP i Hrvat Grgić (4,96 odsto). I onda ponovo dvojica Crnogoraca: Komnen Laković ("Hard diskont" - 4,78 odsto) i porodica Franka (Meso promet Franka - 4,45 procenata). Kada se saberu ovi udeli u Crnoj Gori, nabrojana sedmorka ima 44,67 odsto ukupnog BDP ekološke države ili jednostavno rečeno - ogromnu moć!

Kako su došli do ovolikog imetka u državi u kojoj je više od tri desenije neprikosnoveni i apsolutni vladar Milo Đukanović? Bez želje da se potcenjuju bilo čiji kvaliteti, u državi u kojoj Milo uređuje i verske odnose, jasno je da se bez pomoći politike ovako nešto nije moglo steći.

Da li je nešto urađeno nezakonito? Đukanović nije utvrđivao. Posvađana pobednička koalicija iz avgusta 2020. ambiciozno je najavljivala da će svačije bogatstvo da se prečešlja, ali do toga još nije došlo. Rijaliti oko formiranja najnovije vlade, posle dugogodišnjeg superiornog Milovog komandovanja, asocira na takozvane banana države.

Iako ne izvozi ovo voće, u tovarima banana u Crnoj Gori može da se nađe svašta, pa čak i droga. Pre godinu dana u luci Bar pronađeno je, prema pisanju medija, pola tone kokaina. Kako su prolazili dani od plenidbe, "beli tovar" je kalirao na 400 kilograma, a kako sada pišu mediji, krivi su magacioneri.

Uz sve navedene podatke, postavlja se pitanje i da li u Crnoj Gori na putu ka EU pomenuti bogataši koriste svoj uticaj na društvo, mešaju se u političke procese? I ono malo seljana u Brskutima zna koji je odgovor.

KONCE, IPAK, DRŽI ROĆEN?

KAO i u slučaju Invest nove, Prve banke i za vlasništvo "Bemaksa" se tvrdi da nije u rukama zvaničnog vlasnika Ivana Ubovića. Iako nikada nije potvrđeno, u Crnoj Gori se spekuliše da je stvarni vlasnik Milan Roćen. Reč je o bivšem šefu diplomatije, bliskom saradniku Mila Đukanovića i poslednjem ambasadoru SCG u Moskvi.

ACO

IAKO svi u Crnoj Gori znaju da je stvarni vlasnik Invest nove, Prve banke, rođeni brat Mila Đukanovića - Aco, kao zvanični vlasnik se navodi Petar Korać.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)