VESIĆ SA MINISTARKOM TRANSPORTA IZRAELA: Želimo bližu saradnju u oblasti pametnog i održivog transporta

Novosti online

09. 01. 2023. u 11:07

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se danas u Jerusalimu sa ministarkom transporta i bezbednosti na putevima Izraela Miri Regev, i tom prilikom poručio da je Srbija otvorena za razvoj saradnje sa Izraelom u oblasti pametnog i održivog transporta i mobilnosti.

ВЕСИЋ СА МИНИСТАРКОМ ТРАНСПОРТА ИЗРАЕЛА: Желимо ближу сарадњу у области паметног и одрживог транспорта

Foto: Ministarstvo

- Izrael je globalni lider u razvoju inovativnih rešenja u oblasti transporta i urbane mobilnosti. Želimo da podstaknemo razmenu znanja i iskustava u toj oblasti kroz razvoj saradnje između naših univerziteta, instituta i startap kompanija - naveo je Vesić.

On je istakao da Srbija želi da primeni tehnološka rešenja i znanja Izraela u oblasti javnog transporta, drumskog saobraćaja, upravljanja saobraćajnim nezgodama i nadzora puteva.

- Naše dve zemlje u budućnosti će raditi na organizaciji različitih formata susreta državnih zvaničnika, privrednika i naučnika u cilju razmene znanja i iskustava vezanih za sve vidove transporta - rekao je Vesić.

On je ukazao da je na sastanku bilo reči i o saradnji nacionalnih avio-prevoznika kao i pregovorima koje Er Srbija vodi sa vazduhoplovnim vlastima Izraela a u cilju povećanja broja direktnih letova između Beograda i Tel Aviva.

- Postizanje dogovora o većem broju direktnih letova veoma je važno za razvoj turizma, ali i poslovnih i kulturnih veza između dve zemlje - naveo je Vesić.

Ministar Vesić je podsetio da je ministarka Regev u prošlosti obavljala funkciju ministra kulture Izraela.

- Iskoristio sam ovu priliku da upoznam ministarku Regev sa inicijativama koje sam pokrenuo kao zamenik gradonačelnika Beograda a koje se odnose na očuvanje jevrejskog istorijskog nasleđa u Beogradu. Naši jevrejski prijatelji veoma cene napore koje Srbija ulaže u to da se sačuva sećanje na genocid nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu - naveo je Vesić. Ministar Vesić pozvao je ministarku Regev da poseti Srbiju i da tom prilikom dva ministarstva potpišu sporazum o saradnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri