ZADRUGARSTVO JE GARANCIJA OPSTANKA SRBIJE: Ministru Milanu Krkobabiću uručeno priznanje Zadružnog saveza Vojvodine

B. Ca.

28. 12. 2022. u 20:57

MINISTAR za brigu o selu Milan Krkobabić prvi je dobitnik Priznanja za doprinos razvoju zadrugarstva "Radislav Jovanov". Po Odluci Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine ustanovljena je ove godine i nosi ime pokojnog predsednika ove krovne organizacije zadrugara Vojvodine.

ЗАДРУГАРСТВО ЈЕ ГАРАНЦИЈА ОПСТАНКА СРБИЈЕ: Министру Милану Кркобабићу уручено признање Задружног савеза Војводине

ministarstvo za brigu o selu

- Zadrugarstvo Srbije je naša spona sa Evropom i garancija opstanka sela Srbije - rekao je Krkobabić i dodao da ke Radislav Jovanov bio veliki pobornik obnove i razvoja zadrugarstva, dosledan i uporan da zadrugarstvo Srbije nalikuje Evropskom. - Samo selo koje ima dobru zadrugu ima šansu da opstane. Ako nemamo sela, nećemo imati ni Srbiju. Ali to se neće desiti.

Nagradu je uručila predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj koja je istakla da u godini koju ispraćamo, a koja je bila izuzetno teška, udruživanje i zadružni sektor dolazi još više do izražaja. Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga, po ideji ministra Milana Krkobabića, a u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU sprovodi se u Srbiji već pet godina.

Od početka sprovođenja ovog programa formirano je preko 1.000 novih zadruga dok se u prethodnom periodu godišnje gasilo oko 100 zadruga, a novih skoro da nije ni bilo. Ovim programom od 2017. godine finansijski je pomognut rad 207 zadruga u ukupnom iznosu od 2,13 milijardi dinara - 37 ratarskih, 34 voćarske i vinogradarske, 32 stočarske i 32 za preradu voća, 19 pčelarskih, 17 povrtarskih, 6 za preradu lekovitog bilja, 1 socijalna i 1 turistička. U budžetu za narednu, 2023. godinu opredeljeno je još pola milijarde dinara za ovaj program.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE: Prvi susret Nikole Nedeljkovića sa porodicom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima