BASNOSLOVNA CENA REMONTA "SEVERNOG TOKA": NJujork Tajms o napadu na ruski gasovod, postavlja se jedno ključno pitanje

Srna

26. 12. 2022. u 16:28

"NORD strim AG", operater "Sjevernog toka", navodi da će remontni radovi oštećenih krakova gasovoda koštati 500 miliona dolara, piše "Njujork tajms".

БАСНОСЛОВНА ЦЕНА РЕМОНТА СЕВЕРНОГ ТОКА: Њујорк Тајмс о нападу на руски гасовод, поставља се једно кључно питање

Foto AP

Procenu su dali ruski stručnjaci, koji takođe proučavaju koliko dugo oštećene cevi mogu da izdrže izlaganje morskoj vodi.

"Njujork tajms" se pita zašto Rusija namerava da započne "skupe radove na popravci", ako je, kako neke zapadne zemlje tvrde, navodno, sama sabotirala gasovode.

List navodi da su gasovodi imali mnogo protivnika u samoj Evropi, te da bi se sabotaža tako važne energetske infrastrukture mogla smatrati objavom rata.

Šef švedske kontraobaveštajne službe Danijel Stenling navodi da Stokholm, koji vodi sopstvenu istragu o incidentu, "nema konkretne dokaze" o nečijoj krivici.

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra istovremeno na dva ruska gasovoda koji dostavljaju gas Evropi - "Severnom toku jedan" i "Severnom toku dva".

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.

Operater gasovoda, kompanija "Nord strim AG" tada je saopštila da je reč o incidentima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će šteta biti sanirana.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda "Severni tok" i "Severni tok dva" radi o aktu međunarodnog terorizma, napominje "Sputnjik".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju