NEMAČKOJ PRETI BANKROT? Predstavnici Bundestaga zabrinuti - Moramo da preuzmemo kontramere

Novosti online

24. 12. 2022. u 17:23

NEMAČKA rizikuje da postane nefunkcionalna država bankrota ako ne uspe da se izbori sa energetskom krizom i nastavi sa neuravnoteženom finansijskom politikom, izjavio je danas potpredsjednik Bundestaga Volfgang Kubicki.

НЕМАЧКОЈ ПРЕТИ БАНКРОТ? Представници Бундестага забринути - Морамо да преузмемо контрамере

Novi kancelar juće u Bundestagu, Foto AP

- Ako nastavimo tim putem i želimo da godinama pružamo energetsku pomoć, onda bismo mogli da se suočimo sa bankrotom države, a ne sa državnim socijalizmom - rekao je Kubicki za list "Bild am zontag".

On je istakao da će dodatni novac koji Nemačka sada planira da potroši na uvoz energije iz drugih krajeva osim iz Rusije biti povučen iz drugih oblasti, pošto višak ne može biti ostvaren štampanjem novca niti pokriven od poreskih obveznika, prenose RIA Novosti.

- Mnogi ljudi imaju osećaj da je Nemačka na putu da postane nefunkcionalna država. Infrastruktura, upravljanje, cene energije i nesposobnost Bundesvera da odbrani svoju zemlju - moramo da preduzmemo kontramere, u suprotnom stvari mogu da krenu naopako - dodao je Kubicki.

Zapadne zemlje i njihovi saveznici suočavaju se sa visokim cenama energije nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog pokretanja vojne operacije u Ukrajini 24. februara.

Ukrajinska kriza i sankcije dovele su do prekida lanaca snabdevanja i skoka cena energenata širom svijeta.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna