U JANUARU POVIŠICA RUDARIMA: Nađeno rešenje za izmirivanje duga za rudnu rentu i da konačno počne proizvodnja u "Sokolu"

E. B. Talijan

23. 12. 2022. u 07:45

POSLE dugih i teških razgovora juče je postignut dogovor o prekidu štrajka rudara u javnom preduzeću "Površinska eksploatacija uglja Resavica".

У ЈАНУАРУ ПОВИШИЦА РУДАРИМА: Нађено решење за измиривање дуга за рудну ренту и да коначно почне производња у Соколу

Foto Tanjug

Na sastanku, na kojem su učestvovali ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministar finansija Siniša Mali, rukovodstvo "Resavice" i predstavnici reprezentativnih sindikata, nađeno je rešenje o ispunjavanju zahteva zaposlenih u tom javnom preduzeću.

Ministarka Đedović je istakla da je postignuta saglasnost da je u interesu i preduzeća i zaposlenih da se što pre obnovi redovan proces rada, uz dogovor o načinu rešavanja problema u "Resavici". Ona je izrazila zadovoljstvo što je dogovoren prekid štrajka, uz ispunjenje zahteva u vezi sa povećanjem zarada rudara.

Dogovorena je i dinamika kojom će se ispuniti preostali zahtevi za otvaranje rudnika "Soko", kako bi proizvodnja u tom rudniku mogla da se nastavi početkom naredne godine uz poštovanje svih zahteva u vezi sa bezbednošću rudara - objavila je ministarka na svom instagram-profilu.

Foto: Instagram/dubravka.djedovic

Predstavnici rudara i ministarka Đedović

Slobodan Lupšić, predsednik sindikata "Nezavisnost" JP PEU "Resavica", i član pregovaračkog tima, kaže za "Novosti" da je postignut dogovor da će od januara biti povećane zarade zaposlenih za 12,5 odsto, koliko su i tražili. Podsetimo, rudari su zahtevali veće plate, jer je prosečna zarada u jamskoj eksploataciji uglja 65.000 dinara sa svim dodacima koje imaju. Zaposleni su tražili i da se iznos za topli obrok poveća sa 200 na 400 dinara, a dogovoreno je 300 dinara, s tim da će o tome nastaviti da razgovaraju.

- Akcenat je stavljen na rešavanje izmirivanja dugovanja za rudnu rentu, jer to koči nastavak radova u rudniku "Soko" , koji ne radi skoro devet meseci od nesreće - objasnio je Lupšić. - Potrebno je da "Resavica" plati rudnu rentu kako bi se dobila dozvola od Ministarstva rudarstva i energetike za nastavak rada u rudniku "Soko". Našli smo kompromisno rešenje i Ministarstvo će da pomogne da se izmiri taj dug. Ovo je veoma značajno, jer taj rudnik ima najmoćnije ležište uglja i od toga možemo da ostvarimo profit.

On je naglasio da je taj rudnik ispunio sve bezbednosne uslove. Očekujemo, kako kaže, da će pitanje rudne rente da se završi do kraja decembra, i da od Nove godine mogu da počnu da rade u "Sokolu". U nesreći koja se u tom rudniku dogodila 1. aprila ove godine, osam rudara je stradalo, a 20 je povređeno.

Prema Lazovićevim rečima, procedura o prekidu štrajka mora da se ispoštuje i da zaposleni donesu tu odluku. U trenutku zatvaranja ovog izdanja našeg lista, on je rekao da očekuje da bi sa radom moglo da se krene od treće smene u četvrtak ili od danas. Ministarka Đedović je navela da je dogovoreno i da resorno ministarstvo zajedno sa predstavnicima poslovodstva i reprezentativnih sindikata nastavi dijalog u vezi sa pronalaženjem dugoročno održivih rešenja za probleme u "Resavici". Ona je istakla da je cilj da rešenja vode ka modernizaciji i optimizaciji proizvodnje u rudnicima, većoj održivosti poslovanja i poboljšanju uslova rada rudara. Javno preduzeće "Resavica" objedinjava devet rudnika, i zapošljava oko 3.600 radnika.

 

ZAHVALNOST I PREDSEDNIKU VUČIĆU

PREDSEDNIK sindikata "Nezavisnost" JP PEU "Resavica", Slobodan Lupšić, ocenio je da su razgovori bili dugi i teški, ali i korektni i konstruktivni zahvaljujući ministarki Dubravki Đedović i ministru Siniši Malom.

- Posebna zahvalnost predsedniku Vučiću, koji nam je bio velika podrška - naglasio je Lupšić. - On je bio upoznat sa svim našim zahtevima, i ipak se čekalo njegovo odobrenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)