I PORED PROTIVLJENJA NEMAČKE I MAĐARSKE: EU usvojila politički dogovor o ograničenju cena gasa

Tanjug

19. 12. 2022. u 16:57

ZEMLjE Evropske unije postigle su politički dogovor o limitu cena gasa u okvirima mehanizma korekecije tržišta, saopštio je izvor iz EU.

И ПОРЕД ПРОТИВЉЕЊА НЕМАЧКЕ И МАЂАРСКЕ: ЕУ усвојила политички договор о ограничењу цена гаса

Foto AP

Ministri energetike zemalja Evropske unije postigli su na sastanku u ponedeljak politički dogovor o nivou ograničenja cena gasa, u okviru mehanizma korekcije tržišta, rekao je novinarima izvor u EU.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da se devet zemalja EU, među kojima su Mađarska i Nemačka, usprotivilo se uvođenju ograničenja cena gasa tokom probnog glasanja na sednici evropskih ministara energetike.

- Devet zemalja, uključujući nas, bilo je protiv ograničenja cena, ali pošto je neophodna kvalifikovana većina, ona je prikupljena - rekao je Sijarto i dodao da pošto sve zemlje koje su glasale protiv ograničenja, osim Nemačke, nisu gusto naseljene, nije bilo moguće „skupiti manjinu neophodnu za blokiranje odluke“.

Mađarska će, prema njegovim rečima, u svakom slučaju glasati protiv ograničenja cena gasa, jer smatra da je to pogrešna i štetna mera.

Sijarto je dodao da je četiri meseca, tokom kojih ministri energetike zemalja EU pokušavaju da usaglase detalje ograničenja, trebalo iskoristiti za traganje za novim izvorima gasa za evropsko tržište.

On je naglasio da bi to bilo „najbolje rešenje za smanjenje cena gasa“.

Evropska komisija je u novembru razradila privremeni mehanizam korigovanja tržišta gasa radi obuzdavanja velikih skokova cena tog energenta. Ministri energetike EU su već razmatrali predlog Evropske komisije u novembru, ali su bili nesaglasni u vezi s nivoom ograničenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri